Пламъче Добавено Август 25, 2011 Доклад Share Добавено Август 25, 2011 В последно време все по-често ми се случва да чувам репликите "Бог го наказа" и "Ще те накаже Господ". Сякаш Бог само това прави - наказва хората за греховете им. Защо хората се страхуват от Бога и Божието наказание? Кой и защо е внушил този страх? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Август 25, 2011 Доклад Share Добавено Август 25, 2011 Кой и защо е внушил този страх? Незнанието. Мързелът. Нежеланието за разбиране. Защо да се мъчи да обича, като може да накаже!? Няма по-страшно от страха, а страхът се контролира лесно. И много други причини. И в кръга на шегата , не е хубаво край теб да има много такива хора , ”заразни” са. Както и позитивните разбира се. Рассвет, Хармония и Пламъче 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Август 26, 2011 Доклад Share Добавено Август 26, 2011 Никой няма да каже „Бог го наказа“ за човек, който чувства близък и който обича. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 26, 2011 Автор Доклад Share Добавено Август 26, 2011 (edited) Никой няма да каже „Бог го наказа“ за човек, който чувства близък и който обича. Моят съпруг не пропуска да ми го каже дори ако ме одраска котарака. Защо на човек му е необходимо да се страхува от някого, за да не върши грехове? На такова ниско духовно ниво ли се намираме за да контролират действията ни по този начин?! Редактирано Август 26, 2011 от Пламъче Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
dcveta Добавено Август 26, 2011 Доклад Share Добавено Август 26, 2011 В последно време все по-често ми се случва да чувам репликите "Бог го наказа" и "Ще те накаже Господ". Сякаш Бог само това прави - наказва хората за греховете им. Защо хората се страхуват от Бога и Божието наказание? Кой и защо е внушил този страх? В последно време точно обратната тенденция се наблюдава/по мое мнение, ако все още можете да търпите различни от вашето мнения, реших да го споделя/. Имаше една поговорка, че в Бога вярват или прекалено глупавите поради глупостта си или прекалено умните поради мъдростта си, та наверно затова. Всеки учен знае, че Вселената съществува защото всяка планета продължава да се върти по орбитата си, да върви по определен закон и ако тази орбита се наруши следва катастрофа, разрушение. Няма нужда от реплики като "Бог ще те накаже" или подобни и репликите все още не са истинското действие на Вселенските закони, а са само реплики. Но с реплики или не, не бихте могли да отречете съществуването на Вселенските закони, благодарение на които и ние и целият свят продължават да съществуват. А и да ги отречете - все тая, те продължават да си действат. Дали ги вярвате или не, дали ги чувате или не, все тая. На Бог какво му е? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 26, 2011 Автор Доклад Share Добавено Август 26, 2011 В последно време все по-често ми се случва да чувам репликите "Бог го наказа" и "Ще те накаже Господ". Сякаш Бог само това прави - наказва хората за греховете им. Защо хората се страхуват от Бога и Божието наказание? Кой и защо е внушил този страх? В последно време точно обратната тенденция се наблюдава/по мое мнение, ако все още можете да търпите различни от вашето мнения, реших да го споделя/. Имаше една поговорка, че в Бога вярват или прекалено глупавите поради глупостта си или прекалено умните поради мъдростта си, та наверно затова. Всеки учен знае, че Вселената съществува защото всяка планета продължава да се върти по орбитата си, да върви по определен закон и ако тази орбита се наруши следва катастрофа, разрушение. Няма нужда от реплики като "Бог ще те накаже" или подобни и репликите все още не са истинското действие на Вселенските закони, а са само реплики. Но с реплики или не, не бихте могли да отречете съществуването на Вселенските закони, благодарение на които и ние и целият свят продължават да съществуват. А и да ги отречете - все тая, те продължават да си действат. Дали ги вярвате или не, дали ги чувате или не, все тая. На Бог какво му е? Благодаря за мнението, но то не дава отговор на въпросите ми. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Август 26, 2011 Доклад Share Добавено Август 26, 2011 Никой няма да каже „Бог го наказа“ за човек, който чувства близък и който обича. Моят съпруг не пропуска да ми го каже дори ако ме одраска котарака. Е, шегите разбира се, не се включват. Но когато думите са казани насериозно, то мисля, че съм прав. Защо на човек му е необходимо да се страхува от някого, за да не върши грехове? На такова ниско духовно ниво ли се намираме за да контролират действията ни по този начин?! Ами това със страха го има още при животните. Не, не става въпрос толкова за ниско духовно ниво, колкото за доминиране на желанията над разума. Страхът действа на нивото на желанията и някак си за хората фокусирани в желанията си е по-вероятно именно той да спре реализирането на неразумните от тях. Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
dcveta Добавено Август 27, 2011 Доклад Share Добавено Август 27, 2011 В последно време все по-често ми се случва да чувам репликите "Бог го наказа" и "Ще те накаже Господ". Сякаш Бог само това прави - наказва хората за греховете им. Защо хората се страхуват от Бога и Божието наказание? Кой и защо е внушил този страх? В последно време точно обратната тенденция се наблюдава/по мое мнение, ако все още можете да търпите различни от вашето мнения, реших да го споделя/. Имаше една поговорка, че в Бога вярват или прекалено глупавите поради глупостта си или прекалено умните поради мъдростта си, та наверно затова. Всеки учен знае, че Вселената съществува защото всяка планета продължава да се върти по орбитата си, да върви по определен закон и ако тази орбита се наруши следва катастрофа, разрушение. Няма нужда от реплики като "Бог ще те накаже" или подобни и репликите все още не са истинското действие на Вселенските закони, а са само реплики. Но с реплики или не, не бихте могли да отречете съществуването на Вселенските закони, благодарение на които и ние и целият свят продължават да съществуват. А и да ги отречете - все тая, те продължават да си действат. Дали ги вярвате или не, дали ги чувате или не, все тая. На Бог какво му е? Благодаря за мнението, но то не дава отговор на въпросите ми. Безкрайно много съм обидена от този отговор! С него искаш да обезсмислиш изказването ми! Това, че не разбираш какво съм писала, не значи, че не съм дала отговор на въпросите ти, напротив! Можеше просто да попиташ! Безкрайно съм обидена от това отношение пристрастно и егоистично, което иска да издига само собствените си мисли! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 27, 2011 Автор Доклад Share Добавено Август 27, 2011 Никой няма да каже „Бог го наказа“ за човек, който чувства близък и който обича. Моят съпруг не пропуска да ми го каже дори ако ме одраска котарака. Е, шегите разбира се, не се включват. Но когато думите са казани насериозно, то мисля, че съм прав. Съпругът ми не вярва в нищо и така ме иронизира. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Август 27, 2011 Доклад Share Добавено Август 27, 2011 Пламъче, разбирам те - разбирам и него. Всяко нещо, което той ти казва, ясно ти показва какво цари в душата му - а именно - с това, с което иронизира теб, той плаши себе си. той е този, който вътрешно дълбоко в себе си се страхува от наказанието на Бог. Може да не го признае никога дори на себе си, може да не го осъзнае, но огледалото срещу него (ти) го вижда и отразява. Но това си е негов проблем - за теб е важно ти какво виждаш в неговото огледало и дали приемаш, че одраскването на котарака е наказание или просто част от пейзажа - ръката е била близо до ноктите, а те са остри. Бог ги е направил такоива, за да оцелее живинката. На нашата ръка не и е мястото в лапите му... та затова. Снощи си мислех по повод една случка. Лампата в спалнята ни изважда очите, защото е много силна, а тази на бюрото също ги вади, защото е слаба. Е, лампите ли са лоши, да ги хвърлим ли? Бог ли ни наказва за нещо че ни вади очите? Пламъче, Слънчева и Рассвет 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 27, 2011 Автор Доклад Share Добавено Август 27, 2011 Благодаря ти, Донка. Мисля, че нещата стоят точно така. Но не мога да разбера защо нарасна броят на хората, които радвайки се на чуждото нещастие, употребяват израза "Бог го наказа". Бог никого не наказва, ние се самонаказваме с неразумните си постъпки. Илен 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Август 27, 2011 Доклад Share Добавено Август 27, 2011 (edited) Думичката "Бог" е просто котва за ума, удобно съкращение за всичко най-цялостно, висше, красиво, безкрайно и силно, което съществото ни може да предусети и към което несъзнавано се стреми. Дори най-научната съвременна психология - когнитивната наука, твърди, че религиозните вярвания са абсолютно нормална и присъща за всеки човек работа на ума! А защо страх от Бога? Защото тази естествена проективна връзка на човешкото психе в най-нисшите си етапи се проявява като одушевяващ страх, а едва в по-висшите и осъзнати етапи се проявява като любов и единство! Ето статия за това! Всекиму се случва понякога да проектира през по-низшите механизми на страха на естествените си религиозни вярвания на когницията си, обусловени през социалния вербален конструкт "Бог". Да казва това "Господ го наказа"... Ако е често обаче, показва определено ниво на съзнание... Редактирано Август 27, 2011 от Орлин Баев Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Август 27, 2011 Доклад Share Добавено Август 27, 2011 Благодаря ти, Донка. Мисля, че нещата стоят точно така. Но не мога да разбера защо нарасна броят на хората, които радвайки се на чуждото нещастие, употребяват израза "Бог го наказа". Бог никого не наказва, ние се самонаказваме с неразумните си постъпки. Ами ето го отговора - нали е по-лесно да прехвърлим на друг отговорността за неприятностите, които имаме.... Как ще си признаем, че сами сме си виновни за това, което ни се е случило - за това се иска смирение и гледна точка вън от нашето его. Иска се отворен ум, непрекъснато самообучаващ се. Забележи, обаче, че на пръсти се броят хората, които приписват успехите си на Бог... Значи ако успея - това си е Моята заслуга, ако сбъркам, Бог е дето ме наказва. Пламъче и Рассвет 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Това е популярно мнение. Диана Илиева Добавено Август 27, 2011 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Август 27, 2011 В последно време все по-често ми се случва да чувам репликите "Бог го наказа" и "Ще те накаже Господ". Сякаш Бог само това прави - наказва хората за греховете им. Защо хората се страхуват от Бога и Божието наказание? Кой и защо е внушил този страх? Ами Пламъче, просто все повече хора се чувстват спокойни да покажат вярата си в Бог, за разлика от преди 20 години. И тъй като процесите са бавни и постепенни ... затова и все по-често забелязваш това. А иначе - ами прави са хората, да казват така, явно има нещо (дали ще го наречем Бог, дали съдба, дали карма и т.н.), което наказва хората; и все повече хора виждат и разбират това. Което по своему си е положително развитие И с право се страхуват - защото наказание или по-точно възмездие, отплата за постъпките на всеки от нас действително има. А кой им е внушил? - ами различно, някои сами се убеждават в това, други са го попили от родители, от църквата и т.н. И Бог (Абсолюта, съдбата и т.н.), разбира се, не прави само това - да наказва; прави (ако въобще е удачно, да се каже така) и много други неща, да не кажа всички неща Сещам се, преди време прочетох една книга, писана втората половина на 18 век, в Англия, една от първите, доближаващи се по форма към съвременните романи. Не се сещам за заглавието в момента, беше в стила на романизирана автобиография. Прочетох я с интерес не за друго, ами защото ми направи силно впечатление в пъти по-голямата подкупност и корумпираност, непочтеност, незачитане на закони, права, свободи, неценене на човешкия живот и т.н. Та при това състояние на хората и обществото като цяло, направо е оправдано насаждането на страх от Бога от страна на църквата; просто на много хора нищо друго не би им повлияло като коректив на поведение и съзнание, освен страха от наказание. Както и обратно - че благородните постъпки ще бъдат оценени и възнаградени от същия този Бог. И още нещо - последните години и аз забелязвам доста бърза ответна реакция от страна на Абсолюта; явно това е във връзка с приключване на определен етап от развитието на човечеството, за което говори и Учителя. Слънчева, Рассвет, Илен и 4 others 7 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Слънчева Добавено Август 27, 2011 Доклад Share Добавено Август 27, 2011 Интересна тема. Благодаря! Преди години, когато започнах да чета беседите имаше страх в мен. И може би този страх ме накара да търся нещо ново и различно, да задълбая навътре, да се смиря... Именно в беседите срещнах, че даже и страхът е полезен, зависи накъде ни тласка... Определено за мен беше от полза. Днес вече зная, че няма Бог, който наказва, но извървях дълъг път и научих доста уроци, за да го кажа. Суеверието и желанието за мъст обикновено провокират хората да кажат такова нещо. Като че и аз съм си го мислила някога, съжалявам, за което... Но така е, когато не сме осъзнати и търсим вина в други... Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Август 27, 2011 Доклад Share Добавено Август 27, 2011 Никога съм нямал страх от Бога! Пет пари не давам за наказания и карми и прочее. Защото обичам Бога! Защото чувствам Вселената като най-добър приятел. Знам, че съм малка прашинка, но съставът на тази прашинка е идентичен с този на Космоса. Страхът от Бога е на мястото си, докато човек е в противоречие с Бога в себе си! А на едно същностно ниво, самият Човек е Бог! smehy, Роси Б., Cveta5 и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 27, 2011 Автор Доклад Share Добавено Август 27, 2011 В един период от време се страхувах от Бога, тъй като бях попаднала сред неподходящи хора. Благодаря на Бог, че ме изведе на правилния път и осъзнах истината! Сега просто си живея живота такъв, какъвто е и знам, че никой няма да ме накаже, и ако имам някакви проблеми, то вината си е в мен, а не в Бог. smehy и Илен 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Рассвет Добавено Август 27, 2011 Доклад Share Добавено Август 27, 2011 Малко допълнение: Георгий Чистяков. "Страх Божий. Что это значит?" Пламъче и dcveta 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Роси Б. Добавено Август 27, 2011 Доклад Share Добавено Август 27, 2011 Страхът от Бога е насаден от църквата с единствената цел- да държи в подчинение и послушание вярващите. Обществото обаче все повече се отърсва от него, а свободомислещите и разумни хора отдавна са осъзнали, че той е само средство за манипулация на масите. Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
dcveta Добавено Август 28, 2011 Доклад Share Добавено Август 28, 2011 (edited) Страхът от Бога е насаден от църквата с единствената цел- да държи в подчинение и послушание вярващите. Обществото обаче все повече се отърсва от него, а свободомислещите и разумни хора отдавна са осъзнали, че той е само средство за манипулация на масите. Така е, колкото повече хората се осъзнават толкова повече страхът отстъпва място на любовта. Насаденият страх от църквите, няма нищо общо с истинският страх от Бога.Страхът от Бога в правилното му разбиране е нещо прекрасно, като истинската Божия любов. Както Божията любов на първо място се грижи за продължаването на живота, така и страхът от Бога върши същото. Те си вървят ръка за ръка, заради живота. Всъщност за да съществува страх/от каквото и да било/ са нужни две страни. Едната го отдава, а другата го приема. И помислете какво се получава, ако приемателят липсва? Не случайно с еказва "за добрият човек, всичко е добро, а за злият всичко е зло". Защо си мислите, че страхът от Бога непременно трябва да е нещо зло? И доброто и злото идват от Бога, за наше добро. За РАЗУМНИТЕ Ето какво пише в Библията/която Учителят многократно цитира и разяснява/ за страхът от Господа/в правилното му разбиране/ Притчи 2 1 Сине мой, ако приемеш думите ми, И запазиш заповедите ми при себе си,2 Така щото да приклониш ухото си към мъдростта. И да предадеш сърцето си към разума,3 Ако призовеш благоразумието, И издигнеш гласа си към разума,4 Ако го потърсиш като сребро, И го подириш като скрити съкровища,5 Тогава ще разбереш страха от Господа, И ще намериш познанието за Бога. Притчи 22 Благоразумният предвижда злото и се укрива. А неразумните вървят напред - и страдат.4 Наградата на смирението и на страха от Господа Е богатство, слава и живот. ПП.Страхът от Господа/в правилното му разбиране/ е намиране на познание за Бога! Редактирано Август 28, 2011 от dcveta Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts