Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За призваните и избраните

Guest valentinus

Recommended Posts

:angel:
Който не може да понесе страданията, не може да издържи и на Любовта. Един момент на Любовта се равнява на 100 страдания. Следователно, щом минеш през сто страдания, ти ще можеш да издържиш една усмивка на Любовта
Б. Дуно :feel happy:
Линк към коментар

• Отговори 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Добре, че я има Рила, че нямаше един праведник да има по тая тъжна Земя.

Макс, сега ще ти раздам присъда, обичаш да раздаваш присъди и то от тея: "Раздаваш присъди", типично по нашенски/човешки. Радвам се, че ме разбра за Бялото братство и го показа. :D

Обктивно, най-лошото е най-чистещо, респективно най-благотворно. Въпросът е, че в случая не съществува обективно, понеже показаната ситуация се отнася към всеки отделен индивид, който сам поема що поема и изпуска, що изпуска... :P

Страданието е разрушителя на старото, но сме го дъвкали мнооого. Дано ни се износят зъбите и паднат, а на тяхно място нови да поникнат, ако ги поливаме... :blink:

Ако някой мисли, че го поучавам да си запуше едното ухо и да си отговори на въпроса: защо пък едното. Ако не е сигурен в отговора, да не си мисли глупости. В зависимост от внесения нюанс, тук или никой никого не поучава ( което обезсмисля общуването ни ), или всеки внася поучаване ( което обезсмисля също общуването ни ). :blink:

И пак, естествено, всеки ще разбере по нещо за себе си, но дали ще е сигурен, че мен е разбрал. Ами, не ми и трябва толкова, ама не ща някой да се спъва в мен - може да падне, пък и не е хубаво да те ритат... :lol:

Линк към коментар

:lol:

а сега, Венцислав

запуши с палците си и двете си уши - Йога техника за чуване на Ом

Линк към коментар

А сега малко по-сериозно!

;)

Ако нещо не харесваш в света или в човека до теб, ако всичко ти изглежда криво - пригоди се и промени себе си!

69200_orig.jpg

Линк към коментар

Венцислав, предлагам ти да прочетеш тези две кратки знания от Гуру:

Ако правите добро на хората, вие го правите, изхождайки от своята собствена природа. Забравете как се държат те, каква е реакцията им спрямо вас. Това е тяхна работа. Позволете им да си носят своя кръст. Запазете ума си свободен.

Любовта присъства в цялото мироздание. Всичко е Любов. Но вие никога в своя живот не сте си имали работа с нещо друго, освен с това, което има име или форма; не сте могли да обичате нещо, което няма име или форма. Гуру е въплъщение- Буда е въплъщение- Исус е въплъщение на тази безкрайна любов в име и форма.

Ежедневни сутри, Шри Шри Рави Шанкар

Линк към коментар

:thumbsup:

За първата част от думите - аз съм ги срещала в двуцифрено число книги на автори от най-различни култури и учения, формулирани по най-разнообразни начини, но по същността си еднакви. И нека е така, това е хубавото - нека всеки сам намери думите, с които Словото ще достигне до неговото съзнание.

Ето например как звучат те у Дон Мигел Руис:

1. Не злоупотребявам със словото

2.Не правя предположения

3.Не приемам нищо лично

4.Правя всичко, на което съм способен и само това, на което съм способен в момента

Не ми се иска тук да давам примери от прекрасните книги на Екхарт Тол, Луиз Хей, Дийпак Чопра и още... Същите съвети намираме и в много от беседите на Учителя Беинса Дуно.

Колкото до второто, моля да ми уточните какво се има предвид под следното:

вие никога в своя живот не сте си имали работа с нещо друго, освен с това, което има име или форма; не сте могли да обичате нещо, което няма име или форма

Благодаря :)

Линк към коментар

:thumbsup:

Колкото до второто, моля да ми уточните какво се има предвид под следното:

Благодаря  :)

Има се предвид, че Бог без форма е твърде далечен и абстрактен. Защото в този живот всичко около нас е във форми. Трудно е да възприемем нащо абстрактно, което няма форма. За начало е добре да има някакъв символ на Божественото. Гуру може да бъде такъв. Гуру излъчва мир, блаженство, радост, светлина, чистота. Все божествени качества. В присъствието на гуру, идеята за Божественото става по-ясна и осезаема. Повярвайте ми, изпитвал съм го на живо. Виждайки Бог в гуру, той ти помага след това да видиш Бог и в себе си, и във всеки друг наоколо. :)

Линк към коментар

:hmmmmm:

За първото -

Бог без форма е твърде далечен и абстрактен. Защото в този живот всичко около нас е във форми. Трудно е да възприемем нащо абстрактно, което няма форма.

съм съгласна, че е трудно, но не е невъзможно. Може би е нужно да сменим принципа на възприемане. Или по-скоро да не се опитваме да осъзнаем Бог по същия начин, по който осъзнаваме материалния свят около нас, а именно като обобщение на възприетата информация.

Може ли медитацията да се смята за подобен начин на "осъзнаване" на Бог?

А синхроничността? Или състоянието, което аз си наричам "излъчвам любов - всичко около мен е Любов и излъчва Любов" - в него осъзнаването на Бог протича в обратна последователност - първо е убедеността, после обобщенията и понятията и накрая конкретната информация, подкрепяща първите две.

Имам известни съмнения относно символите на Бог в материално изражение. :hmmmmm: Може би са предизвикани от печално израждане на представите за Бог и Неговата Воля, когато последните се "персонифицират" за удобство и нагледност и попаднат в ръцете на манипулатори. :( Иначе ви вярвам за излъчването на Гуру... може би това е смисълът на "призван и избран"? :hmmmmm: Има ли противоотрова срещу смяната на Бог с негов "идол"?

Линк към коментар

Може ли медитацията да се смята за подобен начин на "осъзнаване" на Бог?

А синхроничността? Или състоянието, което аз си наричам "излъчвам любов - всичко около мен е Любов и излъчва Любов" - в него осъзнаването на Бог протича в обратна последователност - първо е убедеността, после обобщенията и понятията и накрая конкретната информация, подкрепяща първите две.

Иначе ви вярвам за излъчването на Гуру... може би това е смисълът на "призван и избран"?  :hmmmmm:  Има ли противоотрова срещу смяната на Бог с негов "идол"?

Тук не става дума за идоли. Отношението към Беинса Дуно е било същото и сега е, каквото е и към съвременните гуру. В това няма нищо лошо. Защо ли? Защото чрез гуру ние можем да видим всички онези добродетели и божествени качества, които са присъщи на нашата собствена природа, която е Божествена. Гуру ги оживотворява, прави ги по-реални. Аз лично не възприемам Гуруджи като аватар. За мен той е обикновен човек, който обаче в много по-голяма степен проявява Божествените качества, отколкото ги проявявам аз или хората около мен. В това е ценността на гуру. Той самият казва:"Няма значение дали се съгласявате с мен или не. Това не е важно, но запазвате ли мир в себе си, това е достатъчно." той няма за цел да манипулира или да налага нещо, той само обича. И нищо не иска от нас в замяна, само да сме щастливи. :) Ето едно красиво знание от него, тук ще намериш отговора на въпросите си :thumbsup: :

Да си в присъствието на просветления Майстор в този свят е рядка и уникална възможност. Това е най-добрата възможност за търсещия истината-моментите на безвремие, които бързо ви повдигат от печал и страдание към покой, милосърдие и цел. Майсторът е прозорец. Той има тяло-рамката. През този жив прозорец вие можете да видите проблясъка на безкрайността. Майсторът е проявената Божественост. Да си благословен от неговата компания и присъствие е Сатсанг. Има разлика между почитта към Майстора и почитта към героя. От героя вие правите кумир и го поставяте по-високо от себе си. С Майстора вие ставате като Майстора. Вие попивате в себе си всички качества на Майстора. С Майстора откривате, че това за вас е постижимо-да живеете висшите духовни ценности на тази земя. Майсторът е жив пример на безусловна любов, която вие сами бихте могли да постигнете в своя собствен живот. Майсторът е велика тайна. Той от вас не иска нищо, няма никакви изисквания. Само поток от милост. Той е като океана-винаги готов на вашите услуги.

Хората преживяват океана по различен начин. Някои се радват на прохладния ветрец и са доволни. Други се разхождат покрай брега и събират раковини. Някой събува обувките си и броди сред вълните. Някои напълно се потапят и плуват. Някои се гмуркат и събират бисери. Други дълбаят дъното, за да добият нефт и да забогатеят. Някои са удовлетворени от водните изпарения или като събират водорасли.

Каквото и да пожелаете, океанът не ви осъжда, той съществува само за да ви служи. Океанът никога не принуждава някого да се гмурка за бисери, ако той просто иска да се радва на прохладния ветрец. Това зависи от вас. По същия начин Майсторът е океан от знания, дълбочина, любов. Той никого не принуждава да прави нещо, но той е в пълна готовност, за да помогне на всички онези, които искат помощ. Започнете своя духовен път от това място, на което се намирате, движете се със своето собствено темпо, чувствайте се освежени от вятъра на мъдростта. Научете нови асани. Изпълнете дихателни практики. Гмурнете се дълбоко, изучавайки правилния начин на медитация. Вървете по пътя на любовта и играйте във вълните на красотата. Ще откриете, че милосърдието изпълва вашето сърце. Започнете своя духовен път бавно, постепенно, или се потопете напълно и се пропийте в знанието. Каквото и да изберете, просто започнете и се движете в онзи темп, който ви харесва.

модераторска бележка: Моля посочете източник на текста - писмено издание, лекция или линк в интернет

Цитатът всъщност е пълната форма на една кратка лекция, под заглавие Сатсанг, от цикъла Седмични знания, Шри Шри Рави Шанкар.

Линк към коментар

Благодаря за предложението, то не бе и подложено на приемане, малко безизборно. Прочетох ги за някой си там път и изпадам в недоумение. Те са си универсални и нямат насоченост към някой конкретен индивид, но нямат и грам конфликтност с този, към когото конкретно бяха насочени.

Макс, явно няма да се разберем и с теб, но кво да прая... Навремето едни стари форумски приятели ме идентифицираха и с Луциферични прояви. То, ние всички си ги показваме, понеже с тях сега се и отъждествяваме, ама аз съм бил концентрат. Ами, сигурно е бил прав човека, ама не ми направи екзорсизъм и начи още съм рогат. Не ми обръщайте внимание, като нямам приемник, няма как да сътворя зло. И аз съм за Истината, ама моята си е контрастно друга, затова се и не приема. Обаче като сте изпълнени с любов, погледнете и към падналото дете - то си има съкровище и иска да го сподели, а вие като не харесвате съкровището, защо ритате детето... Защото е дете на Сатана бе. Който познава Сатана, знае, че всички сме негови деца и първо от него се избавяме, а после и от Луцифер - те са част от нас, чак до възкресението... Почнах да се отнасям в моя си култ, ама не се притеснявам, защото ме обичате. Аз такива неща не мога да правя... Явно съм избран, ама за друг конкурс.

Линк към коментар

Благодаря за предложението, то не бе и подложено на приемане, малко безизборно. Прочетох ги за някой си там път и изпадам в недоумение. Те са си универсални и нямат насоченост към някой конкретен индивид, но нямат и грам конфликтност с този, към когото конкретно бяха насочени.

Макс, явно няма да се разберем и с теб, но кво да прая...

Предложението не е заповед. От мен предложението, от теб избора. По-добре беше да ги предложа, да предложа нещо градивно, чисто и красиво, отколкото да се хвана да те ненавиждам или мразя. Няма да го направя. :) Знанията, които ти предложих не бяха с цел създаване на конфликт, а с цел изглаждане на конфликт. Нали не мислиш, че ще реагирам като автомат-ти казваш нещо по мой адрес, аз се хващам на обидата и в отговор реагирам с агресия към теб. Като автомата за кафе-пускаш стотинките, натискаш бутона, и получаваш чаша кафе. Много често хората действаме като автомати. В тези случаи ние не изразяваме себе си, защото агресията не е в човешката природа. В човешката природа е любовта. :) Правил ли си следното-някой те нагруби и в отговор вместо да му крещиш и създаваш истерия, да отидеш и да му подариш букет цветя, или да кажеш "с какво мога да ти помогна". Ако имаме силата да направим това-ще израстнем неимоверно много! Аз опитах. :D

Линк към коментар

Дано да имаме и силата като подаряваме букети, мислейки си, че правим добро на някого, да ги изчистим най - напред от нашите си бодли и наистина тогава да са нещо красиво. Защо нашите мнения да са градивни и чисти, а на другите да са агресивни и конфликтни. " Ненавиждам, мразя, крещя, обида " - силни думи, предизвикващи не дотам приятни асоциации с вибрациите си, поне на мен не ми замириса на цветя :) , а за истерията, мисля че по - правилния термин е хистерия - идва от хистерус - матка.

Замисляли ли сте се, че на някого може и да му е писнало да се убожда на чужди тръни, не че го е страх от болката, щото е и попретръпнал, ами просто да му е омръзнало вече да се самоизтезава и то безполезно.

Линк към коментар

Дано да имаме и силата като подаряваме букети, мислейки си, че правим добро на някого, да ги изчистим най - напред от нашите си бодли и наистина тогава да са нещо красиво.

Ех, това червейче на съмнението в нашия ум. :hmmmmm: Което вечно се съмнява в чистите намерения на другите... Отначало се съмняваме с себе си, след това започваме да се съмняваме в другите хора, и най-накрая се съмняваме в съществуването на Бог.

Линк към коментар

:D Червейче или не, всичко подлагам на съмнение, такава ми е зодийката - съмняваща се. :D Но изводи не си правя от мои съмнения, което ще си е ограничение, а от конкретни изказвания.
Линк към коментар

Но изводи не си правя от мои съмнения, което ще си е ограничение, а от конкретни изказвания.

Ами хубаво, всеки може да прочете кой какво е казал в последните дни. Всичко е документирано както се казва.

Моята съвест е чиста :)

Линк към коментар

:thumbsup2: Правилна постъпка.

Аз за моя шеф не съм сигурна дали искам да го гледам изобщо, тъй като малко се разминаваме точно в тази посока, но човек дори и добре да живее, има си шефове :D . Все си мисля, че не той ми е работодателя обаче. :D

Линк към коментар

За начало е добре да има някакъв символ на Божественото. Гуру може да бъде такъв. Гуру излъчва мир, блаженство, радост, светлина, чистота. Все божествени качества. В присъствието на гуру, идеята за Божественото става по-ясна и осезаема. 

Имам известни съмнения относно символите на Бог в материално изражение.  :hmmmmm: Може би са предизвикани от печално израждане на представите за Бог и Неговата Воля, когато последните се "персонифицират" за удобство и нагледност и попаднат в ръцете на манипулатори.  :( Иначе ви вярвам за излъчването на Гуру... може би това е смисълът на "призван и избран"? 

Няма да давам оценки за Ошо. Само ще кажа няколко факта, които съм чувал или виждал при него, нали тук всеки споделя искрено. Едно от нещата е сексуалната тантра, която се практикува единствено в неговата школа. При това самите му ученици кават, че е като при хипитата, безразборно, не с един партньор. Тази практика не е характерна за йога по принцип. Аз не я разбирам, затова може би не я приемам, но не знам дали тя няма някаква ценност все пак.

Други факти са притежанието от Ошо на 93 ролс-ройса, златните накити по ръцете му, младите и красиви ученички били изпращани да заработват пари за организацията по улицата, сещате се от какво. Имал е любовница. Гледах архивен филм от началото на 80-те години в комуната им в Орегон. Той минава и зад него стои бодигард с насочен автомат, а последователите му са от двете страни на пътя. Всичко това видях по телевизията преди години. Не разбирам какво е целил с тези си действия. Мен лично това би ме смутило.

Иначе като знание, е много добро. Някои практики като мълчание и други при него са вероятно много добри.

Като цяло грешка ще е ако правя оценки, защото единствения ми допир с него са тези филми и една-две книги.

Не съм привърженик на оценките, нямам лично мнение нито за Ошо, нито за който и да било гуру... Уважавам Учителя Беинса Дуно, но той за мен не е символ на Божественото, а един от Мировите Учители. Нямам нужда от символ, за да се докосна до Божественото, така че ми са интересни вашите разсъждения по принцип по проблема:

Има ли противоотрова срещу смяната на Бог с негов "идол"?
Линк към коментар

Има ли противоотрова срещу смяната на Бог с негов "идол"?

Гуруджи отговори на твоят въпрос в неговата лекция :)

"Има разлика между почитта към Майстора и почитта към героя. От героя вие правите кумир и го поставяте по-високо от себе си. С Майстора вие ставате като Майстора. Вие попивате в себе си всички качества на Майстора. С Майстора откривате, че това за вас е постижимо-да живеете висшите духовни ценности на тази земя. Майсторът е жив пример на безусловна любов, която вие сами бихте могли да постигнете в своя собствен живот."

Шри Шри Рави Шанкар, Сатсанг, цикъл Ежеседмични знания

Личното ми мнение, че този въпрос който поставяш е деликатен, но важен. И е труден за разбиране от нас-хората на западното мислене. В Индия просто такава е традицията, и никой не вижда нищо смущаващо в почестите, които се оказват на различните гуру. Да имаш наставник там е въпрос на голяма чест. Те имат наставници в много области, един от тях е духовният наставник, наречен Сат гуру. Мисля, че Гуруджи дава едно задоволително обяснение. На него в Индия хората му падат в краката в знак на признателност и обич, той чак не може да се отърве от тях. Представяте ли си, стълпотворение отвсякъде. :D И никой не ги кара да го правят. Отвътре им идва спонтанно, в знак на любов и благодарност. Той не желае това, но те го правят. Един предан му казал:"Искам да докосна стъпалата ти Гуруджи". А Гуруджи му отвърнал:"Какво като ги докоснеш, какво ще ти даде това? Стъпалата та Бог са в сърцето ти, там ги докосни. Няма нужда да докосваш моите."

Линк към коментар

Идоли са всички неща, които те откъсват и отдалечават от Бог!

Всичко, което те кара да забравиш за съществуването на Бог!

Духовният Учител не може да бъде идол, докато не обяви себе си за Бог!

Разликата е много тънка и почти незабележима.

Линк към коментар

Духовният Учител не може да бъде идол, докато не обяви себе си за Бог!

А ще стане ли идол, ако обяви себе си за символ на Бог? Учителя Дънов смятал ли е себе си за символ на Бог? Знае ли някой дали се е усещал избран, призван или.... само Учител? Според него ( а и според вас) Учителите на човечеството избрани ли са или призвани?

Линк към коментар

Учителя Дънов смятал ли е себе си за символ на Бог?

Учителят Дънов сам казва следното:"Единственият, който учи хората е Бог. За да ги учи той приема една или друга форма".

из филма "Празникът на Бялото братство"

Това аз тълкувам като идване на Бог на Земята във формата на Учителя. Смятам, че Беинса Дуно е от същия тип източни гуру, нещо уникално за Европа. Голяма благословия е, за нас българите, че е дошъл точно в България. Това явно значи нещо.

Линк към коментар

Думите на Учителя аз разбирам по съвсем различен начин. Мисля, че той няма предвид учителите и себе си още по-малко.

Бог ни учи с това, което ни се случва в момента, с хората, които ни среща в продължение на нашия живот, с това, което чуваме - не само човешка реч имам предвид, но и музика, и шум на вода, гора, вятъра, дъжда и т.п., смях или стон, учи ни с това, което виждаме, усещаме....

В този смисъл Бог няма определена форма, а симултантно е в най-разнообразни форми. Учителят е само една от тях и то не винаги е човешка личност. За мен лично Беинса Дуно е усещането за присъствие - много светло, с много разбиране и човешка простота, ежедневност, разбираемост... но никак не мога да го свържа само с човека Петър Дънов, живял в началото на миналия век... не е и символ на Бог... може би едно от лицата на Бог... :hmmmmm:

Линк към коментар

И по този начин също го разбирам. Значи по един и същ начин го разбираме. :)

Слънцето в неговото учение също се възприема като символ на Бог. Ако не беше идеята за Бог, която стои зад слънцето-щеше да бъде култ към слънцето. Така че, символите са важни :)

Линк към коментар