Това е популярно мнение. Guest Антон Каро Добавено Юли 1, 2011 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Юли 1, 2011 Имам идея да се разходя с камера в ръка и да заснема Изгрева така, както изглежда днес. Понеже утре ще изглежда по друг начин. Става въпрос за няколко късометражни филма. Идеята ми засега е в развитие. Не бих се отказал от вашите идеи, затова всъщност пускам темата. Също би ми било приятно да се запозная с кинаджиите в този форум. 1. Начални кадри от Руското посолство. 2. Мястото. 2. Разходка надолу до Трафопоста, където се събирахме преди години. Трафопоста. 3. Посолствата, търговското представителство на Русия. 4. Бялата къща и къщата на Савата. 5. Гората. 6. Паневритмия. 7. Езерата 8. Съборът. т. 1 до т. 5 = времетраене 15 мин т. 6 = времетраене 15 мин т. 7 = времетраене 15 мин или 30 мин т. 8 = времетраене 15 мин или 30 мин Бележка: Филмите са за лична и документална употреба. Ще бъдат публикувани в интернет. Eshavt, Креми (късметче), veselinvalchev1981 и 5 others 8 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 2, 2011 Доклад Share Добавено Юли 2, 2011 Ей, не се крийте, обаждайте се. Аз не съм някой дърт професионалист. Снимам колкото мога. Не бих отказал идеи. pcheliza 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest alma9 Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 (edited) Поздрави ! Редактирано Юли 3, 2011 от alma9 Ани 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
jul Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Няма нужда от още идеи, твоята е достатъчна. Направи филма и го пускай да му се радваме. Поздрави ! http://www.youtube.c...h?v=TKdunxA3rB8 Явно е, че може и в крайна сметка се оказва, че ще го направи сам. Въпросът обаче е принципен - хората с общи умения и интереси да си сътрудничат, обменят идеи и опит. Тогава може да се роди нещо много красиво!...... veselinvalchev1981 и pcheliza 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 (edited) Този документален филм, който е качен и тук във Форума, е един прекрасен спомен за Изгрева, за което ние трябва да благодарим на човека, заснел тези кадри. Тови филм има нужда да бъде прехвърлен повторно на ДВД. Понеже има артефакти, които не са от оригинала, а от износената видео касета, на която е прехвърлен. Защо да се мъчим с калпав образ, като можем да се радваме на добър? Бележка - Аз изтървах да заснема някои от емблематичните хора в Братството преди години (заминаха си). Но ако се сещате за някого, кажете. Аз в момента се сещам за няколко човека. Ще трябва да ги обиколя. Редактирано Юли 3, 2011 от Антон Каро Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Канел Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Със съвременните камери и компютър едва ли ще бъде трудно да се направи такова видео. Успех! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Канел, прав си - прав си и за двете неща - от една страна за моята идея за снимане на късометражните филми за Изгрева и "наоколо" - а от друга страна си прав, че със съвременната техника ние можем да получим по-качествен исторически филм от Изгрева - без тези зеленикави нюанси, замазване, трепкане и други неудачи. Което и да си имал предвид, все си прав. Аз нужда от техническо съдействие за филма като че ли нямам. Стативът ми е малко афиф, но такъв имам, с такъв ще работя. Това, което отива отвъд техническото и отвъд чистата идея за реализиране на филм е - да имам разработен сценарий и да имам раздробени сцените. Ето тук може да се включат хора с идеи или опит. Понеже някои от нещата ще се снимат в репортажен стил - там ще снимам на принципа "както дойде". На момента ще решавам. Получих предложения за снимане, това е прекрасно. Чудя се дали е възможно да разширим още "проекта". Може да отскоча до Мадара, Свещари, Демир баба... въобще онзи регион целия... Да разрошим гаргата, имам предвид. Щото за какво ни е зализана гарга? jul 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eshavt Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 чудесна идея! поздравления Антон аз бих участвала като представител на сегашното поколение ..ако има ентерес де Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Ешафт, ентерес има, ще ти звънна! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Emmy Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 И аз бих дошла (= wonderful 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Това е популярно мнение. Guest Антон Каро Добавено Юли 3, 2011 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Благодаря, Сибила. Може би трябва да ви разкажа повече за техническата страна на нещата. Искам да продължа серията от филми, които е направил за нас човека, снимал повечето от наличните днес филми от първата половина на ХХ век от Изгрева или Езерата. И по един нелогичен начин да му благодаря за отношението, което е имал към документирането на реалността (и нейната интерпретация). Това е моят начин да му благодаря. Едно време снимах с една видеокамера Сони Дигитал 8, която даваше доста добра картинка - имам снимани наряди, концерти - това са записи от 2001 до 2004 година. Но тази техника сама по себе си няма никаква архивна стойност - този видео формат остаря само в рамките на няколко години. Какво би означавало да снимам нещо на видео формат, който още докато снимам, е бил остарял? Нищо. Същата участ сполетява по-бързо или по-бавно всички видео формати - някои вече почти не се срещат, други вече са достъпни за прехвърляне на ДВД само в големите филмови студиа. А и освен това, сещате се, всичко е копи-пейст при компютърната техника - няма дори оригинал - всички копия са оригинали. Тяхната сила на въздействие върху човека е много слаба - защото ако оригиналът представлява картина с маслени бои на една ябълка, то цифровите копия представляват скица на картината - ние отново виждаме, че е ябълка, но това не е онази ябълка от картината с маслени бои. Освен това си мислех за приемственост между старите филми, снимани на Изгрева и тези, които искам да заснема. А приемственост означава да мога да прожектирам единия филм и на същата техника да прожектирам другия филм... то ест да използвам 8 мм кинофилм. Изображението при черно-белия филм се образува от кристали от атомно сребро (затова среброто е черно, а не сребристо, хаха). За да се повреди среброто по филма... този филм доста бой трябва да види. Сещате се сами какво може да унищожи среброто - по принцип няма такива въздействия при нормално съхранение. Стари филми на възраст 70 години изглеждат като чисто нови - понеже металът е чуден материал. Разбира се, при цветния филм положението не стои така. С изключение на два филма, разработени от Цибрахром за архивни цели с гарантиран срок на съхранение от 500 години (петстотин години). До скоро такъв филм беше Кодахром, който имаше гаранция от 100 години за правилно възпроизвеждане на цветовете при съхранение (но не и при прожекция - с други думи - при прожекция филмът старее по-бързо от съвременния Ектахром). И така. Схванахте, че говоря за кино. Черно-бяло кино. Има една немска фирма, произвеждат директен позитив /тоест диапозитив като краен резултат), който се обработва като негатив, но се получава позитивно копие (соларизация) - с гарантирана съхраняемост на архивираните кадри над 500 години (трудно е да се каже колко над 500 години, хаха). Аз снимам на обикновени филми, които съм сигурен, че няма да мръднат през близките 100 години. Досегът ми с филми, които са на възраст 75 години и изглеждат като току-що излезли от фотолабораторията е достатъчен, за да оформи мнението ми, че единствено кинофилмът има архивни свойства. Няма нужда да давам за пример библиотеката на Виенския Технически Университет, която въведе повторно старите методи на архивация - чрез микрофилм (35 мм кинофилм) и пенсионира електронното архивиране. Електронното архивиране се оказало много скъпо и ресурсоемко. Тук няма нужда да раздухвам локуми. Можете да прочетете какво казва един от директорите на киноархива на Холивуд (интервюто е публикувано в сайта на кодак) - архивирането на една продукция, снимана на видео е 11 пъти по-скъпо, отколкото, ако е снимана на филм. Ясно е, че едно нещо представлява архив, когато може да се сложи в един сандък и този сандък да се зарови в пустинята за 100 години. Защото електронните носители ДВД и СД имат трайност 2 до 5 години, в резултат на което е необходима непрекъснато прехвърляне на пресен цифров носител. А все пак говорим за създаването на архив. И така. Аз не мисля да създавам видеофилм, а кинофилм. Кинокамерата, която съм избрал за целта, я виждате в тази тема. Bolex H8 Reflex е най-добрата 8-милиметрова кинокамера, произвеждана някога. От съвременна гледна точка тази кинокамера издиша като "резолюция" и "динамика", но каквото се снима с нея, остава. Мислех да избера 16-милиметрова камера, но се отказах, понеже се губи "приемствеността" в излъчването на филмите. Ани, Канел, jul и 4 others 7 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Канел Добавено Юли 4, 2011 Доклад Share Добавено Юли 4, 2011 Хехе, Антоне, после на езерата разпъваш един голям чаршаф на гърба на хижата и правиш лятно кино. Харесва ми идеята за този "ретро" филм. От друга страна имам 15 годишни компактдискове с музика и не съм забелязал проблеми. Тези, които се записват с компютър обаче са друга работа. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 4, 2011 Доклад Share Добавено Юли 4, 2011 (edited) Да, Канел, записаните на компютър дискове са друго нещо. Компакт дисковете с музика са много трайни - аналогов запис, който реално съдържа една и съща информация на няколко места, така че да може винаги да свири, каквото и да става. Това не се брои. Имам няколко филма от Изгрева, които се намират на две ролки. Единият е заснет през последните дни на декември 1944 година - полагането на физическото тяло на Петър Дънов на Мястото на Учителя, а другият е сниман на 22 март 1945 - камъкът с пентаграма и надписа около него вече е сложен, има порастнали теменужки. Това са филмите, които мога да датирам. Останалите филми са без датировка. Трябва да ги датирам, да ги опиша, да опиша кои са сниманите хора и да намеря информация за тях. Общата продължителност на филмите е 30 мин. И аз реших това лято да "добавя" още две ролки към съществуващите две. Сега, мисля, стана съвсем ясно каква е идеята ми. Това, което следва да се направи по старите филми е - почистване с петролев етер и Филм Гард (или подобен). Преди прехвърляне на ДВД следва да бъдат почистени с ултразвук. Лепенките трябва да се проверят дали не са криви или калпави и да бъдат подменени с нови. Филмът трябва да се прехвърли на 16 мм интернегатив и да се направят две позитивни копия от него - едното да бъде за прожекции, второто копие, заедно с оригинала и интернегатива - за архив. Следва да се уточни кой може да се грижи за един такъв архив. Едит - Публичната прожекция е най-добре да се организира след като имаме 16 мм копие, поради технически причини. Остава да купя прожекционен апарат. Вчера гледах едни неползвани прожекционни апарати от военен запас за около 1500 лв, което си е супер за подобна техника. Проблемът е, че тази техника тежи около 25 кг и е доста обемиста. Но се оказва, че всичко останало е една спекулация. Има вариант да се извади копие на 8 мм филм, но това е по-скоро за домашно, отколкото сериозно начинание. Няма киностудио, което да предлага тази услуга, има трансфер на супер 8, който ... обаче не е формат, предназначен за прожекция. Или не е предназначен за много прожекции. Както си изберете. Редактирано Юли 4, 2011 от Антон Каро pcheliza, jul и Ани 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 4, 2011 Доклад Share Добавено Юли 4, 2011 Реших да се обърна към Ръководството на Бялото Братство за подкрепа. Съобщих на Николай, че бих желал да предам един екземпляр от архивния филм със заминаването на Учителя за съхранение. Нали одобрявате идеята? Мария-София, Слънчева, pcheliza и 3 others 6 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
aiia Добавено Юли 5, 2011 Доклад Share Добавено Юли 5, 2011 Напълно те подкредпям Антон.Жеста от твоя страна е чудесен. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
pcheliza Добавено Юли 5, 2011 Доклад Share Добавено Юли 5, 2011 Да, Канел, записаните на компютър дискове са друго нещо. Компакт дисковете с музика са много трайни - аналогов запис, който реално съдържа една и съща информация на няколко места, така че да може винаги да свири, каквото и да става. Това не се брои. Имам няколко филма от Изгрева, които се намират на две ролки. Единият е заснет през последните дни на декември 1944 година - полагането на физическото тяло на Петър Дънов на Мястото на Учителя, а другият е сниман на 22 март 1945 - камъкът с пентаграма и надписа около него вече е сложен, има порастнали теменужки. Това са филмите, които мога да датирам. Останалите филми са без датировка. Трябва да ги датирам, да ги опиша, да опиша кои са сниманите хора и да намеря информация за тях. Общата продължителност на филмите е 30 мин. И аз реших това лято да "добавя" още две ролки към съществуващите две. Аз съм съгласна с Антон!Много компетентно и професионално поднесена информация!!!Подкрепям те напълно и желая успех при изпълнението на този проект,с по-малко спънки и повече лекота!!! Поздрави! jul 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 6, 2011 Доклад Share Добавено Юли 6, 2011 (edited) Не зная дали ви е интересно да следите какви са моите идеи по отношение на съхраняването на оригиналните филми от средата на миналия век (нарочно не казвам "филмите с Учителя", понеже все едно филмите, на които той отсъства физически, нямат никаква стойност или са с намалена стойност - понеже тръгваме по тангентата на идолопоклонничеството и прекланянето пред авторитети), но ето какво ми се върти из главата. Споделям. Съхраняването е отговорен процес. В този смисъл - на мен ми се върти из главата да предам на съхранение на едно 16-милиметрово негативно копие на филма, 16-милиметрово позитивно копие за прожекция (а също и за архив) и един диск ДВД с цифров вариант на филма - за разпространение и дигитална архивация. Молбата ми към Ръководството би била и те да направят едно 16-милиметрово негативно копие плюс две позитивни копия - едното за тях, другото - за мен, и ДВД - за да сме сигурни, че... дори нещо да стане с единия архив, вторият ще оцелее. Няма нужда да изброявам различни негативни варианти, които биха могли да се случат - пожар, кражба и прочие - понеже - когато една информация съществува само като оригинал - много лесно се заличава. Може един ден да дойде човек и да каже: "Аз нямам отношение към тези човешки икони" и да затрие филмите. Аз съм се свързал с една немска фирма (AndecFilm|), която може да извърши тази услуга чрез метод, който позволява архивиране с максимално качество. След като приключим с техническата част, можем да организираме една работна прожекция с колектив от по-възрастни братя и сестри, които да ни дадат своите коментари към филмите, за да можем да попълним празнотите, които естествено възникват в нашето съзнание. Все пак трябва да се отнасяме отговорно към всичко около нас - и съхраняването на дадени материали трябва да се прави с мисълта, че трябва да ги запазим за поне 1000 години. Останалото би било безотговорност. Не се опитвам да изземвам ничии функции. Ако мога да бъда от полза, само бих се радвал. Бих могъл да предложа съдействие и за архивиране на снимките и негативите, от които са копирани - но това е отделна тема за разговор. Сега се сещам, че скринът, в който си слагах дрехите в къщата на Савата (братския център), беше от стаята на Учителя - и - аз без да искам веднъж му счупих едната дръжка. Дръжката я ремонтирах и възстанових. Трябва да я донеса и да я монтираме обратно. Редактирано Юли 6, 2011 от Антон Каро jul, pcheliza, Креми (късметче) и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 7, 2011 Доклад Share Добавено Юли 7, 2011 Процедурно питане - Дали биха представлявали интерес за вас и филмите, които са снимани след заминаването на Учителя, или пък по времето на Учителя, но на които той не присъства физически? Вчера открих един диск в нас на един филм, за който бях забравил - с Борис Николов - за съжаление - без звук, а помня, че оригиналът беше супер 8 Кодахром с аудио писта (но проекторът не беше със звук и затова не успяхме да свалим звука). Вероятно след години тези филми биха били ценни (защото не е само филмът с Борис Николов) - но първо трябва да се опишат хората по филмите, да се проучи поводът за заснемането и да се датират. При една позната се съхраняват негативите от деня на полагането на физическото тяло на Учителя - или пък снимки, направени много скоро след това. Не зная дали са били достъпни? Знаете ли каква е била табелката, която са "боцнали" в пръстта непосредствено след полагането на тялото? - Просто питам - възможно е тези негативи да съществуват в Братския архив. Така или иначе имаме уговорка със Светла Нейкова за среща в понеделник. Не клюкаря, споделям какво е развитието, понеже съществува вероятност по този въпрос да има повече заинтересовани, отколкото има документирани в тази тема. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Юли 7, 2011 Доклад Share Добавено Юли 7, 2011 Светлина по Пътя! Бог да те благослови! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Юли 7, 2011 Доклад Share Добавено Юли 7, 2011 Тони, пожелавам ти зелена светлина при осъществяването на тази страхотна идея. Несъмнено филмите ще будят интерес! Успех! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 8, 2011 Доклад Share Добавено Юли 8, 2011 Благодаря, момичета. Виждате, че имам необходимата квалификация (теоретични и практични знания) за осъществяване на идеята за създаване на архив (в пълния смисъл на думата) - който да може да се сложи в една дървена ракла с обков от ковано желязо и да се зарови в пустинята за поне 100 години. Нужно е сериозно отношение. Ето, сега ние виждаме, че тази тема е оставена без коментар от много от "сериозните писачи" в този форум. Сещате се, какво означава липсата на диалог - означава липса на интерес. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Юли 8, 2011 Доклад Share Добавено Юли 8, 2011 А може би няма нужда от много шум. Просто снимай! Явно идеята ти идва от душата ти, подкрепяна е от Небето - супер, натискай бутона на камерата! Всеки в областта си и по силите си! Аз също имам някои идеи, но не искам да вдигам шум около тях, че са много мънички още! Поздрави и радостно правене на филмите ти пожелавам, Антоне! Донка, Розалина и veselinvalchev1981 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юли 11, 2011 Доклад Share Добавено Юли 11, 2011 Днес мина срещата със Светла, която, както знаете, бе избрана от Николай да представя официалната позиция на Братството. Мисля си, че Светла е точният човек, който е избран, за да създане с отговорност и любов архив, който да е в полза на Братството, по начините, по които може да бъде в полза един архив. Необходимо е да се развие цялостен план за създаването на този архив - стъпка по стъпка. Предполагам, че доста хора ще я подкрепим. Който има импулс с конкретни предложения - може винаги да завърти един телефон, никого не съм върнал. Надали и тя би върнала някого. Необходимо е самото Ръководство да й съдейства по всички възможни начини. В противен случай ние просто приемаме, че тези оригинали няма как да "преживеят" повече от стотина години и... мълчаливо да ги загробим. Това Учение ще бъде актуално за един период от над 2000 години, затова ние трябва да се "постараем" оригиналите "да избутат" поне 1000 години. Без преувеличение. Останалото е безотговорност. Сами се сещате, че няма начин някой от хората, които съхраняват при себе си архивни материали да ги предадат на съхранение на Братството, ако самото Братство няма един перфектен и функциониращ архив, нали така? Нямаме право да бъдем по-посредствени от гениите в тази област. Също така следва да се обособи една малка група от хора, която да работи по въпроса с откриването на архивните материали. Оказва се, че трябва да се открият всички ролки от архивния филм, който се разпространява от Братството в момента - без да ме упреквате в критика - това е един пропуск от страна на тези, които са имали възможността на времето да открият оригиналите. С други думи - някои хора ги чака доста работа. Това е един кратък рапорт на днешната среща. jul, Креми (късметче), Розалина и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Това е популярно мнение. Guest Емил от Льонеберя Добавено Ноември 30, 2011 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Ноември 30, 2011 Днес е 30 ноември. Един човек остави къщата си на Братството, за да има къде да се събират хората, които следват идеите на Петър Дънов. Това е Сава Симеонов Стоенчев, живущ на Щерю Атанасов 2. Навършват се 89 години от рождението му и съвсем малко години от заминаването му. Един изключително скромен и чист човек. Допринесъл немалко за съхраняване и разпространяване на Учението в годините на комунизма. Шапки долу! Слънчева, Ани, Креми (късметче) и 5 others 8 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Декември 18, 2011 Доклад Share Добавено Декември 18, 2011 (edited) И понеже днес всички знаете каква е къщата, построена от Савата, погледнете каква е била къщата, построена на същото място от доктор Жеков, който приема Савата като свой син. Ролята на доктор Жеков за Братството вероятно е описана доста добре в томовете "Изгревът". А ето го и него - господинът с очилата. Той е направил голяма част от запазените днес снимки от времето на Учителя. Редактирано Декември 18, 2011 от Емил от Льонеберя jul и Розалина 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts