ko4ito Добавено Юни 25, 2011 Доклад Share Добавено Юни 25, 2011 Не знам дали тук е мястото или трябва да отворя нова тема но ще попитам. Искам да се променя-поради напрегнато ежедневие(уча в среда на постоянно гонене на срокове и нормативи)поради живота ми в среда в която човек за човека е вълк поради стари дрезги с бившата ми приятелка сега това се отразява на личния ми живот и то предимно със сегашната ми приятелка имам проблем с доверието макар че сме заедно от 9 години и тя не ми е дала повод да я ревнувам като изключим малки неща който не значат нищо,общо взето имам проблем с доверието и искам да се променя искам да мога да вярвам на хората около мен искам да променя отнощението си към приятелката си защото я обичам и не искам да я наранявам с недоверие и болезнена ревност,следствие на всичко това преди седмица се скарахме заради човек който присъства много често на снимки напоследък,беше обяснено че той и е добър приятел при условие че аз за този добър приятел чувам за пръв път от 5 години което ме накара да бъда мнителен,най-вероятно няма нищо,но последно се скарахме пак заради него,след седмица в която тя не ми писа писмо не се обади(в момента е в чужбина до края на лятото)ми заяви че иска да се разделим,всичко това се случи след като бях решил като се прибере да я поканя да живее с мен вечерта преди да ми каже че иска да се разделим гледах годежни пръстени и всичко това ми дойде в повече нямам към кого да се обърна точно поради причината с доверието,обърнах се към нейни приятелки тя бяха доста критични заслужено,искам да се променя обичам приятелката си много и не искам да я губя,мога ли по някъкъв начин да се променя към добро какво да направя Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Юни 26, 2011 Доклад Share Добавено Юни 26, 2011 (edited) „мога ли по някъкъв начин да се променя към добро какво да направя:" „ Вие не сте това, което мислите за себе си. Вие сте това, което мислите.” Норман Винсънт Пийл Здравей, Както написах в преден пост, крайната цел на психотерапията е промяна в мисленето на човека. В този смисъл, работейки като психотерапевт, мога категорично да кажа, че не само ти, а всеки човек, който иска, може да се промени и да бъде по-доволен и по-щастлив от живота, който води. В този аспект всяка една психотерапевтична школа, дори всеки опитен психотерапевт има собствени виждания и методи, които използва за да подпомогне клиентът да направи тази промяна. Първото, което трябва да се знае е, че промяната изисква време. Много хора казват, че тя е и трудна, което в повечето случаи не е така, а дори бих казал, че е приятна, защото води до нови, приятни усещания. Проблемът наистина е във времето. Всички искат тя да стане бързо, едва ли не за ден-два, но това е невъзможно. Проблемът за това е и чисто физиологичен. Много от хората не се досещат, че мисленето има физиологичен субстрат – това са невроните в мозъка. Отдавна се знае, че всяка една дума възбужда определена група неврони и колкото повече ние си повтаряме тази дума, толкова повече невроните, които се възбуждат при дори мисълта за нея, се спояват помежду си така че мозъчните биотокове протичат много по-лесно между тях, отколкото между другите групи неврони, които не употребяваме толкова често. Ще дам прост пример: ако ти често си повтаряш „животът е лош” то невроните, обуславящи тази мисъл, са здраво споени и в момента, в който се събудиш или стане каквото и да е събитие, биотокът по тях ще протече много по-лесно и бързо и мисълта „животът е лош” ще дойде много по-бързо в съзнанието. От това следва един чисто механичен начин да променим гледната точка на човек , който смята живота за лош, като го накараме просто да повтаря изречението „животът е хубав” 10-ки пъти през деня и тук неговата вяра няма никакво значение. Самото повторение ще възбужда невронните структури, връзките между тях ще стават все по-здрави, така че една прекрасна сутрин, когато си отвориш очите, мозъчния ток в тази невронна структура ще протече по-лесно и първата мисъл ще бъде „животът е хубав” Това не означава пълна промяна. Напротив, най-вероятно на другата сутрин биотоковете ще изберат старата невронна структура и тук са важни времето и упоритостта новата невронна структура да стане алтернатива на старата. Затова всеки, който иска да направи промяна, трябва да приеме едно: „за това е нужно време”, останалото е лесно. И така както казахме, човек е това, което мисли, т.е. казвайки „аз искам да променя мисленето си”, ти казваш „аз искам да стана един нов човек” ОК! Винаги, когато искаме да направим нещо ново, ние започваме с идеята за него. Ако искаме да построим нов кораб, се питаме какъв кораб искаме да бъде той - пътнически, товарен или танкер? Ако искаме да направим нова кола, трябва да знаем каква да е тя- товарен автомобил или болид, или лимузина? И така щом искаме да направим един нов ko4ito, трябва да си отговориш на въпроса какъв трябва да бъде новия ko4ito и отговорът на този въпрос трябва да е максимално точен и подробен. Той трябва да включва дори това какъв ще бъде Кочито след 5, 10, 20 и дори 40 години, както и какво трябва да е постигнал в живота си новия Кочито, защото каквото и да говорим измерение за това какви хора сме, са нашите постъпки и действия. Всичко друго са празни приказки и философствания. Това е първото, с което трябва да започне всеки един, който иска да промени мисленето си, т.е. себе си. А кой знае, може би щях да променя света Думите, които ще прочетете по-долу, са написани върху надгробната плоча на англикански епископ в Криптата на Уестминстърското абатство: Когато бях млад и свободен и Въображението ми не знаеше граници, мечтаех да променя света. Като започнах да остарявам и помъдрявам, открих, че светът няма да се промени, така че поукротих стремежите си и реших да променя само страната, в която живеех. Но и тя изглеждаше непоклатима. В залеза на моя Живот, в последен отчаян опит се залових да променя поне моето семейство, най-близките ми, но уви, те не искаха и да чуят. Сега, когато лежа на смъртния си одър, внезапно прозрях: ако най-напред бях променил себе си, тогава, чрез моя собствен пример щях да променя семейството си. Вдъхновен и насърчен от моите близки, щях да мога да направя и страната си по-добра, а кой знае, може би дори щях да успея да променя света. Анонимен автор Успех! Редактирано Юни 26, 2011 от д-р Тодор Първанов Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дончо Донев Добавено Юни 26, 2011 Доклад Share Добавено Юни 26, 2011 Здравейте! Искам и аз да допълня нещо за промяната. Това е една молитва, която съм наизустил, въпреки, че не съм особено религиозен. Тя ми дава философия, която прави живота доста лек, а севта много по-приятно и охолно място. Ето я и самата молитва: "Боже дай ми сила да понеса това, което не мога да променя; Дай ми решителност да променя това, което мога да променя; Дай ми мъдрост да различа това, което мога да променя от това, което не мога да променя!" Светът е така устроен, че ние можем да променяме само собственото си поведение. Всичко останало е извън нашия контрол и би било наивно да смятаме, че можем да го променим. Единствената ни алтернатива е да приемем фактите около себе си и да променим самите себе си, за да живеем в хармония с тях. Надеждна, Zenda и Лина Коцева 3 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts