Guest Дриада Добавено Юни 19, 2011 Доклад Share Добавено Юни 19, 2011 Сега е сезонът на граха, зеления боб, картофите, баклата, тиквичките. Гювеч 1 глава червен лук или праз лук /според сезона/ тиквички картофи зелен боб грах моркови чеснови главички-5-6 бр. олио, вода, сол, чубрица, бяло вино- 1 к.ч., червен пипер, брашно 1 с.л. Зеленчуците се нарязват, добавят се мазнината, подправките, виното, водата и 1.с.л. брашно. Приготовлението на гювеча отнема 20 мин. в тенджера под налягане. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
elips Добавено Януари 6, 2012 Доклад Share Добавено Януари 6, 2012 ммм доста вкусно звучи (: . Аз бих добавила и гъби. Една бърза и лесна рецепта и от мен: Нарязвам половин кисела зелка (може и прясна), задушавам я на слаб огън с малко зехтин или олио (от вода няма нужда понеже зелето си пуска, но все пак не бива да загаря ), след 30-40 мин. като почне да омеква зелето, настъргвам няколко моркова, нарязвам гъби (може да се добави и лук, ако предпочитате) и ги слагам при зелето (пак на бавен огън още около 20-30мин.). Поръсвам с черен пипер, червен пипер, малко сол (аз лично използвам хималайска, друг вариянт е моркса сол). Комбинацията с чесън докато похапвате е страхотна и полезна. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Януари 12, 2012 Доклад Share Добавено Януари 12, 2012 (edited) У дома цяла зима си хапваме салата от червено цвекло - сурово настъргано. Дюли си вземам за декорация и аромат, цяла зима, не можем да ги изядем. Получи се много вкусно, когато ми дожаля за една дюля, която загниваше и я настъргах в червеното цвекло, подправена с малко сол, олио и балсамов оцет с мед тази салата е много освежаваща и полезна за зимната трапеза. Тази салата стои много добре с фалафели \ нахутени кюфтета\ с хумус. Редактирано Януари 12, 2012 от didi_ts Илен 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mel Добавено Февруари 3, 2012 Доклад Share Добавено Февруари 3, 2012 (edited) У дома цяла зима си хапваме салата от червено цвекло - сурово настъргано. Дюли си вземам за декорация и аромат, цяла зима, не можем да ги изядем. Получи се много вкусно, когато ми дожаля за една дюля, която загниваше и я настъргах в червеното цвекло, подправена с малко сол, олио и балсамов оцет с мед тази салата е много освежаваща и полезна за зимната трапеза. Тази салата стои много добре с фалафели \ нахутени кюфтета\ с хумус. Много вкусна и витаминозна салата става от настъргани моркови,настъргано червено цвекло и маруля. Добавя се сол,зехтин и сокът от един лимон. Също може да се направи салата само от настъргани моркови и червено цвекло.Пак с добавка на лимон и зехтин. Могат да се добавят и настъргани репи. Може да се направи салата от маруля и краставици,като се залее с кофичка кисело мляко с чесън.Става много вкусна. А от дюлите можете да си сварите много вкусен компот. Нарязвате ги на парченца.Добавяте захар на вкус ,заливате ги с повечко вода и ги варите до омекване. Можете да добавите и канела. Редактирано Февруари 3, 2012 от Mel Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Юли 23, 2013 Доклад Share Добавено Юли 23, 2013 ЗДравейте! Ето една веганска манджа, още топла-топла - кюфтета от сурова леща ... и май почти ще си ги изям сама. При това опростих доста рецептата поради нежелание да ходя до магазина. Така тя е в следния вид: 250 гр. леща, накисната от предния ден ( трябваше само 3 часа , но организацията се обърка ... така количеството леща стана повече) 3 - 4 клончета прясна чубрица 1 ч.л. черен пипер 1 ч.л. сол 2 - 3 супени лъжици вода от лещата, ако пасаторът трудно я мели. Та - всичко в пасатора, малки топчета от сместа - в брашно и - в горещо олио. В нета ще намерите и по-сложни рецепти, но гарантирам, че и така е много вкусно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mel Добавено Юли 23, 2013 Доклад Share Добавено Юли 23, 2013 Лесни и вкусни рецепти. Картофени топки Продукти: 1 кг картофи 2 яйца 100 г сирене 100 г кашкавал подправки на вкус Сваряват се обелените картофи до омекване. Намачкват се и към тях се добавят яйцата, настърганото сирене и кашкавала и останалите продукти. Може да се добави и брашно за сгъстяване. Ръцете се топват в мазнина и от сместа се оформят топки , които се нареждат в тавичка и се пекат до зачервяване в гореща фурна. ........ Пай от тиквички Продукти: 1 кг тиквички 3 яйца 100 г сирене 100 г кашкавал 1 кафена чашка мазнина малко топено или пушено сирене 1 суп. лъж. брашно по избор подправки на вкус Тиквичките се настъргавт и се оставят да постоят. След като пуснат водата си, се отцеждат. Добавят се останалите продукти и се разбъркват добре с лъжица. Най-отгоре се настръгва кашкавала и се поставят парченца масло. Пече се в умерена фурна до зачервяване. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Юли 23, 2013 Доклад Share Добавено Юли 23, 2013 Диди, а как успяваш да запазиш дюлите цяла зима, без да изгният всичките? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Юли 23, 2013 Доклад Share Добавено Юли 23, 2013 Креми, аз нещо не мога да разбера, тези топчета не се ли разпадат като ги пържиш, какво служи за свързващ елемент? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ivailiti Добавено Октомври 17, 2013 Доклад Share Добавено Октомври 17, 2013 Лесни и вкусни рецепти. Картофени топки Продукти: 1 кг картофи 2 яйца 100 г сирене 100 г кашкавал подправки на вкус Сваряват се обелените картофи до омекване. Намачкват се и към тях се добавят яйцата, настърганото сирене и кашкавала и останалите продукти. Може да се добави и брашно за сгъстяване. Ръцете се топват в мазнина и от сместа се оформят топки , които се нареждат в тавичка и се пекат до зачервяване в гореща фурна. ........ Пай от тиквички Продукти: 1 кг тиквички 3 яйца 100 г сирене 100 г кашкавал 1 кафена чашка мазнина малко топено или пушено сирене 1 суп. лъж. брашно по избор подправки на вкус Тиквичките се настъргавт и се оставят да постоят. След като пуснат водата си, се отцеждат. Добавят се останалите продукти и се разбъркват добре с лъжица. Най-отгоре се настръгва кашкавала и се поставят парченца масло. Пече се в умерена фурна до зачервяване. Много добра рецепта Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Октомври 18, 2013 Доклад Share Добавено Октомври 18, 2013 (edited) Креми, аз нещо не мога да разбера, тези топчета не се ли разпадат като ги пържиш, какво служи за свързващ елемент? При пасирането трябва да стане консистенция като кайма. Ако е по-рядко - може да добавиш малко брашно. Сега мисля да пробвам и с нарязан лук вътре, както при обичайните кюфтета. Ако имаш гъста маса и я оваляш в брашно, не се начупва. Ти пробва ли? ( Пиши на лични за по-сигурно.) Редактирано Октомври 18, 2013 от Креми Стоилова (късметче) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
kalista83 Добавено Юни 30, 2014 Доклад Share Добавено Юни 30, 2014 Включвам се и аз. Картофи в йенска тенджера 4-5 големи картофа 2-3 моркова 2 връзки пресен лук 100-200 гр. гъби Картофите и морковите се обелват, измиват и нарязват на шайби. Зеления лук се реже на едро, а гъбите на четвъртинки. Пресния лук може да се замести със стар такъв по желание. Хубавото на тази рецепта е ( както и на много други), че може да се експерементира на воля с нея . В намазнена с малко олио йенска тенджера се слагат всичките нарязани продукти, може да се сложат и две-три скилидки чесън за аромат, подправят се по желание , кой с каквото обича, аз слагам черен пипер, чубрица, риган и магданоз. Объркват се хубаво, след това ако се налага се подправят още веднъж. Аз лично наливам един пръст бира, колкото да покрие дъното на тенджерата, но може да се сложи и вода, или ако имате някакъв домашно приготвен зеленчуков бульон. Слагат се във фурната на 200 градуса, капака на тенджерата е задължителен. След като картофите и морковите омекнат, капака се маха, всичко се разбърква внимателно и се връща във фурната, за да се запекат картофките отгоре. Другия вариант е да направите заливка от кисело мляко и яйце, като за мусака. Може да добавите и сирене или кашкавал ако обичате. Картофките много си подхождат със салата от домати и краставици Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.