Guest Антон Каро Добавено Май 23, 2011 Доклад Share Добавено Май 23, 2011 Ако искате да си сверите часовниците къде сме ние... можете да ги сверите по следната писаница... http://antoncaro.files.wordpress.com/2011/05/sk-landofmiracles.pdf jul 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
kashmir Добавено Май 23, 2011 Доклад Share Добавено Май 23, 2011 Идея си нямах що за народ са това словаците като обекти на социалната антропология.... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Nickelangello Добавено Май 23, 2011 Доклад Share Добавено Май 23, 2011 Ако искате да си сверите часовниците къде сме ние... можете да ги сверите по следната писаница... http://antoncaro.fil...dofmiracles.pdf Смях се доста,.Живея със словаци двойка леко над 30 годишни.Сладурчета са,ходят на църква почти всяка неделя когато не са се опили,малко са ми огранични ,опитвал съм се да им говоря за мисията на слаянството и за Учителя ,никакъв резултат все едно говоря на стената.През цялото време докато четох книжката ти очаквах да споменеш и нещо за Стефаник "гордоста на словакия", Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Май 23, 2011 Доклад Share Добавено Май 23, 2011 (edited) Тази вечер ме критикуваха, че съм написал едно неинтересно четиво. Което започва по интересен начин, но се сгромолясва на следващите страници. Моята идея не беше да ставам писател. Исках просто да споделя с вас нещо за една славянска държава, понеже все става дума за мисията на славянството - а то, славянството, е доста зелено. Ние сами не познаваме собствените си силни страни, подозирам. Защото нали българите не ги слагате при славяните? Аз нищо славянско не виждам в себе си. И една бележка - Прегледах въпросите в темата - Ами че отговорите, които бих дал ги няма посочени? На първия въпрос аз не виждам смисъл да се гордея с която и да е националност. Аз бих се гордял със себе си, със своя ум, със своето сърце и т.н. Но с нациналност - никога. Също така на въпроса "Кога ще се оправи България?" бих дал отговор - Ми че тя си е оправена. И на останалите въпроси бих дал други отговори. Редактирано Май 23, 2011 от Антон Каро jul 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
jul Добавено Май 25, 2011 Доклад Share Добавено Май 25, 2011 (edited) Защото нали българите не ги слагате при славяните? Аз нищо славянско не виждам в себе си. И една бележка - Прегледах въпросите в темата - Ами че отговорите, които бих дал ги няма посочени? На първия въпрос аз не виждам смисъл да се гордея с която и да е националност. Аз бих се гордял със себе си, със своя ум, със своето сърце и т.н. Но с нациналност - никога. Също така на въпроса "Кога ще се оправи България?" бих дал отговор - Ми че тя си е оправена. И на останалите въпроси бих дал други отговори. Да, съгласна съм с теб. Относно произхода. Също и за въпросите - то затова и ги пропуснах. Ако искате да си сверите часовниците къде сме ние... можете да ги сверите по следната писаница... http://antoncaro.fil...dofmiracles.pdf Много благодаря за прекрасната книжка! Редактирано Май 25, 2011 от jul Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Май 25, 2011 Доклад Share Добавено Май 25, 2011 Юл, много ти благодаря. Аз седнах и леко преправих четивото си за Словакия - със съществени допълнения. Ако все още ви се чете, можете да го сторите: http://antoncaro.files.wordpress.com/2011/05/sk-landofmiracles1.pdf Желая ви щастие. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Май 26, 2011 Доклад Share Добавено Май 26, 2011 Вчера получих препоръка да добавя и малко мои снимки към материала. Така че днес вече е с допълнителна декорация. Все още липсва заключението, понеже не зная дали да продължавам или да спирам. Ей, сори, оспамих темата за България. http://antoncaro.files.wordpress.com/2011/05/sk-landofmiracles2.pdf Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Добавено Май 28, 2011 Доклад Share Добавено Май 28, 2011 (edited) Искам да споделя нещо относно културата на Словакия.В България след освобождението ни от турско робство излиза закон, с който се поканват словашки фамилии да дойдат в България.Уредено е със закон между България и Австро-Унгарската империя, издава го княз Фердинанд.Оземлените словаци живеят в чифлици, предават своята култура на българското население.Като се започне с начините за облекчаване на труда на земеделците,навлиза занаятчийството, културните им порядки, обреди, обичаи.Двете култури са се слели, с годините са се смесили и в бракове двата народа,определено тяхната култура е повлияла на българското население.Напред са в много отношения спрямо нас.Но не подценявам и българската култура. Редактирано Май 28, 2011 от Дриада Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Май 29, 2011 Доклад Share Добавено Май 29, 2011 С други думи мойта баба е словачка? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Добавено Май 29, 2011 Доклад Share Добавено Май 29, 2011 Интересно, нямам роднини словаци, но в моя край са оставили част от културата си.Имам познати от Братислава, словашки семейства са гостували в къщи, бившия словашки посланник Йозеф Дравецки.Много сърдечни хора, така ги почувствах,дали бяха много емоционални заради срещата си с близки, не бяха ги виждали десетки години.Плач, радост, хубави преживявания, разбирахме се- езиците са славянски, помнят текстове на песни като"Я кажи ми облаче ле бяло"Те носят част от Българската култура. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Май 29, 2011 Доклад Share Добавено Май 29, 2011 (edited) Интересно. Това са от онези, по-разчупените словаци, които биха напуснали Словакия. Аз тук срещнах една такава словачка. Пропуснах да опиша какво преживях, гледайки я в театралната постановка "Микве" (бяха й дали най-разчупената роля). А и ... след като са попили от България, какво бихме могли да добавим? ... среща ме един словак, който има приятелка българка и ми вика - ти като не пиеш ракия и не слушаш чалга, не си никакъв българин!!! Е, бих казал аз - ако това са българите - определено не съм!от тях, ... !! Аз махнах старите линкове и сложих един нов: http://antoncaro.files.wordpress.com/2011/05/sk-landofmiracles5.pdf Редактирано Май 29, 2011 от Антон Каро Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Nickelangello Добавено Май 29, 2011 Доклад Share Добавено Май 29, 2011 Искам да споделя нещо относно културата на Словакия.В България след освобождението ни от турско робство излиза закон, с който се поканват словашки фамилии да дойдат в България.Уредено е със закон между България и Австро-Унгарската империя, издава го княз Фердинанд.Оземлените словаци живеят в чифлици, предават своята култура на българското население.Като се започне с начините за облекчаване на труда на земеделците,навлиза занаятчийството, културните им порядки, обреди, обичаи.Двете култури са се слели, с годините са се смесили и в бракове двата народа,определено тяхната култура е повлияла на българското население.Напред са в много отношения спрямо нас.Но не подценявам и българската култура. И в кои отношения са напред спрямо нас ,ако може да изброиш поне десет такива Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Добавено Май 30, 2011 Доклад Share Добавено Май 30, 2011 Българската нация има своите заслуги в световната култура, другите народи също.Не се ангажирам с факти, Бог е най- мъдър в това отношение.Всеки идва с определена мисия така, че не мога да аз да меря или съдя.Може би всеки народ иде с определена задача, да се приложи Божията любов на земята между хората. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Май 30, 2011 Доклад Share Добавено Май 30, 2011 Аз не харесвам сравненията и отговора ми е кратък - всяка националност е на своето си място. АлександърТ.А. 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Кон Круз Добавено Юни 3, 2018 Доклад Share Добавено Юни 3, 2018 (edited) Словакия не я свързвам с нищо интересно. Не провокирам нито позитивни, нито негативни мисли и усещания в мен. Винаги е било тъй. Почти нищо не мога да кажа за нея. Почти не съм се интересувал от нея. Нищо особено не мога да кажа за словаците. Не знам нито един известен словак. Някак безлична ми се струва. Може и да бъркам де. Но определено да създадеш държава на територията на която се намира Словакия не е като да я създадеш на Балканите...Тук е по - бурно. Сега се сещам, че май Словакия (наред с Чехия) са наследници на Великоморавия (страната в която не пусна почва благословеното и боговдъхновено българоугодно, славяноугодно и човекоугодно Кирило-Методиево свято дело). Редактирано Юни 3, 2018 от Кон Миролюбиви Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts