Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Слухови халюцинации

Recommended Posts

Дъщеря ми е на 17г. и има слухови халюцинации,които и пречат за съсредоточаване в училище и видимо я промениха - стана затворена,мълчалива ,лицето и не сияе както преди.Водих я на психиатър във Варна ,той изписа Рисполепт на капки,които пие вече месец,подобрението е незначително.Докторът каза,че трябва да ги взема 3 месеца.Интересуваме - има ли по-добри препарати и методи за елиминиране на проблема ? Има ли на билкова основа лекарства срещу слуховите халюцинации ?

Линк към коментар

За хапчетата ще ви отговори д-р Първанов. Моето мнение е, че успоредно с тях, дъщеря ви е нужно да се научи вместо да се бори с гласовете, да живее и функционира заедно с тях, като ги различава ясно от обективната твърда реалност. Такова отношение би било по-добрият път за намаляване силата им и евентуалното им стапяне! На запад има цели асоциации на хора с аудиални халюцинации. Хора, които живеят животите си съвсем нормално и пълноценно, без ненужно стигматизиране и катастрофизиране на преживяваното! Вижте филма 'Красив ум" - там героят има зрителни халюцинации, но принципът на овладяване е същият! Разбира се, ако халюцинациите в дъщеря ви изчезнат и ако хапчетата допринесат за това, чудесно! Но премахването им "на всяка цена" би била погрешна стратегия в управлението на психичните процеси на дъщеря ви, защото такава цел създава ментално-емоционална настройка на отричане и изтласкване на ставащото. А такова отношение още повече засилва разцепването между съзнанието и несъзнаваното, което всъщност поражда халюцинациите! Накратко, успоредно с медикаментите, добре би било дъщеря ви да се среща и с психотерапевт! Нерядко халюцинациите са просто собствените засилени страхове или страсти, на които когато не им е даван подходящ социален или творчески излаз, прерастват в подобен род явления! С това изказвам психологична хипотеза за етиологията на такива халюцинации, което в никакъв случай не отрича чисто невралните теории! Това разбира се, са общи насоки. Всичко е индивидуално, а по кратките редове на писмото ви мога да кажа само това!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар

Г-н Баев,благодаря за отговора,но при нея това е истинско страдание и мъчение от 2 месеца .Аз не зная как да и помогна.Тя очаква с нетърпение да си възвърне предишното състояние.

промяна на обръщение
Линк към коментар

Може да и помогне подходящият медикамент и добрата психотерапия! За връщането на състоянието и от преди: нищо не се връща, а се променя постоянно...

Не коментирате по никакъв начин постинга ми от по-горе... Разбираемо е, че като майка се тревожите за дъщеря си... А това помага ли и някакси? А на вас? През тези два месеца колко посещения има дъщеря ви при психотерапевт? При кой психотерапевт ходи? Вероятно през тези два месеца вече сте прочела всичко за слуховите халюцинации на български и на всички езици, които говорите - предполагам, надявам се, че е така... Защото по-полезна реакция от тревогата ви би било едно спокойно отношение и здрави действия по силите ви! Вероятно сте се свързала през интернет с европейската и световна асоциации на хора със слухови хаклюцинации, които биха могли да и помогнат ако не на живо, то през интернет. Вероятно сте прочела на хиляди места, че подходящото лечение се състои от антипсихотик плюс когнитивно поведенческа психотерапия! Пиша ви това, тъй като реакцията ви показва, че сте загрижена за детето си - нормално е.

Пишете за слуховите халюцинации, но без да уточните нито естетсвото им, нито цялостната картина около тях в психикат ана дъщеря ви. Най-честите са чуването на гласове. Понякога това са симптоми, лишени от пълната клинична картина на параноидната шизофрения, а човекът може да се научи да живее съвсем адекватен живот! Вие нищо не казвате за цялостното и поведение, страховете и, емоционалните и поведенческите и реакции. Нищо не казвате за мисленето и - има ли параноидност и налудност в него... Някакси ми се струва, че очаквате като с магическа пръчка всичко да изчезне... Понякога това се случва и настъпва ремисия спонтанно или с помощта на медикамента и психотерапията! Но при подобна симптоматика ясна прогноза рядко може да се даде, така че бъдете готова за всичко. Но, при всички случаи, прави се каквото е по силите на съвременната наука и терапевтични подходи...Питате за билки - чудесно е, че вярвате на природните методи, но в случая според мен по-добрата алтернатива, поне засега би бил подходящият антипсихотик! И при всички положения, психотерапия!

Линк към коментар

Когато бяхме студенти и учехме анатомия и физиология си мислехме,че човешките тела са еднакви и функционират по идентичен начин. Преди много години разговора с един коремен хирург промени мнението ми за това. Тогава той ми каза,, Докторе, всеки корем, който съм отварял, е различен, няма два еднакви корема и всичко е индивидуално и в голяма степен непредвидимо''' .

Така стоят нещата при лечението на който и да е орган или система - много е индивидуално. По тази причина не мога да дам съвет за медикамента - на едни той ще помогне, на други може и да не помогне. Важно в случая е и дозата му и наличието на друга психопатологична симптоматика.

Единственият съвет, който мога да дам е това, което казава и Орлин, използвайте и психотерапия, но нека тя се провежда от същият лекар, който назначава и медикамента.

Така би се избегнало евентуално противоречие между него и психотерапевта.

Успех!

Линк към коментар

• Добави...