HuKu7oo Добавено Април 20, 2011 Доклад Share Добавено Април 20, 2011 Здравейте! Искам и аз да споделя и моя проблем: Значи колкото и клиширано да звучи - изпитвам страх от общуване и това да не се изложа пред другите.! Дори да осъзнавам, че мога да бъда себе си пред хората, си мисля че те отново няма да ме приемат и ще се акцентират само върху минали мои грешки и излагания което отново ще наранят достойнството ми и няма да успея да се защита!И така аз предприех по крайни вариянти за защита - да се дистанцирам колко се може повече от хората.И след време това се превърна в социална изолация.Тей като родителите ми виждат, че не излизам никъде започнаха да ме критикуват - "че съм бил мързелив", "чакал съм само наготово", сестра ми вика "как може да имам толкова задръстен брат" или пък ако изляза някъде след това чувам подигравки от рода на - " как така да излезеш на вън, трябва го запишем някаде" и едно такова отношение ме наранява, защото са истини и немога да се защитя градивно!И за това избягвам да се срещам със нови хора защото ако разберат, че си седя само у дома ще ме помислят за задръстен и ще ме отхвърлят. Розалина 1 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Април 20, 2011 Доклад Share Добавено Април 20, 2011 Аз не см терапевт, но се изкуших да ти предложа нещо. Опитай да се запознаеш и да се срещнеш именно с нови хора, ама такива които не са те виждали, нямате общи стари познати, а бе с една дума няма да знаят за твои минали грешки, няма да подходят към теб с предубеждение, че си се държал някак непопулярно и т.н., а в такъв случай и ти ще бъдеш по-спокоен, ще можеш да си изградиш един нов, различен имидж пред тези хора и ще ти бъде по-лесно, отколкото да се бориш с предубедените реакции към теб на твои стари познати, съученици и др. Това може да стане, ако се запишеш на някакъв спорт, някакъв клуб по интереси и др.п. Колкото до подхвърлените думи от страна на близките, знам че те боли и не ти е приятно, знам че е трудно, но все пак опитай да се абстрахираш от тях, не позволявай да ти нарушат самочувствието; повтаряй си (и съм сигурна, че е така), че каквото и да ти казват, те те обичат и родителите, и сестра ти. А като видят, че имаш нови приятели, с които излизаш, имаш нормални взаимоотншение, ще престанат да говорят за това. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Синьора Ангелова Добавено Април 20, 2011 Доклад Share Добавено Април 20, 2011 Здравей! От целия ти пост имам усещането, че най-вече ЕДНА дума мига и сякаш алармира да бъде забелязана - ЗАЩИТЯ. ДА се защитя, да се защитя....че даже и градивно да се защитиш. Идея имаш ли от какво точно имаш нужда да се защитиш? Да се срещаш с нови хора винаги е полезно. От една страна наистина тези, които не те познават сякаш са тези, от които нямаш нужда да се "защитиш". Но това е и нож с две остриета. Можеш да попаднеш в ситуация, в която изграждаш някакъв измислен имидж за себе си. А това в повечето случаи е проблем, защото човек трудно поддържа непривидно за себе си поведение. И просто да продължиш да се въртиш в същия омагьосан кръг. Срещането с нови хора преди да си приел себе си такъв, какъвто си... преди да си се научил да се обичаш и да си прощаваш най-вероятно няма да има желания ефект. Искреността на близките ти е прекрасна. Разбирам, че в момента не мислиш така. Имай предвид, че коментари относно поведението ти могат да бъдат и съвсем добронамерени. Често хората си мислят, че И ДРУГИТЕ мислят като тях. Т.е. ти приемаш тези коментари като обида и подигравка, следователно ТЕ са искали да те обидят и да се подиграят с теб. А хората са различни. Техните намерения и посланието, което искат да ти пратят най-вероятно нямат нищо общо с начина, по който ти приемаш нещата. Имай го предвид - "четенето на мисли" /по- горе описаното/ играе много важна роля за социалната тревожност. Най-вероятно рядко се осмеляваш да питаш точно какво е имал някой предвид, а направо си правиш изводи и то негативни, отнасящи се до теб. Помисли и над това. Освен, че искаш да споделиш проблема си...искаш ли да питаш нещо? Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
HuKu7oo Добавено Април 21, 2011 Автор Доклад Share Добавено Април 21, 2011 Здравейте отново и благодаря за отговорите бяха интересни! Може ли да ми препоръчате психотерапевт в Варна, който може да се справи със социалната тревожност? Благодаря предварително! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts