Guest Мона Добавено Април 1, 2011 Доклад Share Добавено Април 1, 2011 (edited) Отварям тази тема с идеята, че класичексата индийска кухня става все по-полулярна в България и много хора търсят оригинални индийски рецепти. Животът ми така се стече, че докато пребивавах в Германия, се сближих с общности, които са истински кулинарни магьосници във ведическата гастрономия. Темата ще е полезна особено за хората в този форум, още повече, че те са и по подразбиране вегетарианци. Ведическата кухня е част от ведическата култура като цяло. По-натам мисля да има и обширно обсъждане на подправките, без които ведическата кухня е немислима. Сега ви предлагам една сезонна и лека рецепта. А именно Палак Раита (Раитата и чатнитата са сосове и салати, които подчертават вкуса на основното ястие. Пикантните чатнита са подходящо допълнение към леките неподправени ястия, а студените раити - към пикантните подправени ястия. А ярките цветове на раитата и чатнитата правят трапезата шарена и още по-хубава.) Да се върнем на Палак Раита: Или спанак и кисело мляко За тази раита можете да позлвате всеки сорт спанак или други зеленолистни зеленчуци от типа на спанака - коприва, киселец, лапад, лобода и др. Продукти: 500 г пресен спанак 2 чаши (500 мл кисело мляко) 1 ч. л. кимионн, изпечен на сухо и смлян 1/2 гарам-масала (ако нямате, ползвайте къри) 1/4 смлян ч. пипер сол на вкус Измийте спанака в няколко води и после за кратко го бланширайте. Изцедете го леко и го изстискайте и нарежете на едро. Сипете киселото мляко в широка купа и добавете другите съставки. Разбъркайте с вилица. Палак Раита е много вкусна, особено когато се сервира с прясно изпечен хляб. Може да се поднесе и като предястие или като освежаваща гарнитура към празнично меню. Да ви е сладко. Ще се радвам в темата да се включат повече хора Редактирано Април 1, 2011 от Мона Аделаида и Надеждна 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Inatari Добавено Април 1, 2011 Доклад Share Добавено Април 1, 2011 Звучи страхотно .Хах. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Криси Добавено Април 4, 2011 Доклад Share Добавено Април 4, 2011 (edited) По-натам мисля да има и обширно обсъждане на подправките, без които ведическата кухня е немислима. Здравей, Мона! Аз посетих курс по аюрведична кухня, който се провежда от Юрий Ковачев! Статии за него, Статия и рецепти Курсът е много ценен, защото на него се обсъжда въздействието на подправките върху отделните доши, както и неутрализиране на негативните свойства на определени продукти (напр. при газообразуващи продукти е подходящо ползването на газогонни подправки като кимион и кориандър и т.н.) . Малко информация за подправките Тук В книгата "Ведическо кулинарно изкуство", която може да се изтегли от Тук (необходима е регистрация) има много ценни рецепти и разяснения. Информация за аюрведа Тук,2,3,4 Редактирано Април 4, 2011 от Криси Vespertine, Розалина, helen и 2 others 5 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Април 4, 2011 Доклад Share Добавено Април 4, 2011 Браво Мона, с нетърпение чакам всичко, което ще напишеш! Поздрави за темата! Надеждна 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
марсин Добавено Октомври 22, 2017 Доклад Share Добавено Октомври 22, 2017 В 4.04.2011 г. at 16:27, Криси каза: Здравей, Мона! Аз посетих курс по аюрведична кухня, който се провежда от Юрий Ковачев! Статии за него, Статия и рецепти Курсът е много ценен, защото на него се обсъжда въздействието на подправките върху отделните доши, както и неутрализиране на негативните свойства на определени продукти (напр. при газообразуващи продукти е подходящо ползването на газогонни подправки като кимион и кориандър и т.н.) . Малко информация за подправките Тук В книгата "Ведическо кулинарно изкуство", която може да се изтегли от Тук (необходима е регистрация) има много ценни рецепти и разяснения. Информация за аюрведа Тук,2,3,4 ..прекрасни са нещата на Юрий Ковачев...а каква грис халва прави, не е истина/само за кафички:))/...иначе обожавам всичко топло с ориз със всякакви подправки, но" баш" си ми е кимиона ммм:)) Когато ходя в Сф ми е любимо да влизам в арабските Магазинчета и дишам с пълни гърди божествените аюрведични аромати ммм:) Вчера готвих аюрведична яхния от червена леща и картофи с много подпраВки/сега се навих да направя грисчето/дори отивам:))/ Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Криси Добавено Февруари 28, 2019 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2019 В 22.10.2017 г. at 17:07, марсин каза: ..прекрасни са нещата на Юрий Ковачев...а каква грис халва прави... Да, наистина са прекрасни! Книга с рецептите от неговите курсове може да си свалите от http://www.spiralata.net казва се „Вкусът на аюрведа“ Апостолова, Кристи - съставител. Рецептата за пакората (панировка) е много добра за паниране на зеленчуци, аз лично слагам само част от изброените подправки - кимион, кориандър, куркума, защото другите не ми допадат. Най-добре се панират патладжан, карфиол, листа от коприва, чушки. В този сайт http://www.ayurvedic-recipes.com/също са качени рецептите, написани в книгата, като са добавени и нови. Предлагам ви няколко изпитани рецепти, които са подходящи за пости (ако се приготвят без гхи) ХУМУС Продукти: 250 гр. нахут; 2-3 супени лъжици сусамов тахан; 3-4 супени лъжици зехтин; 2-3 скилидки чесън; сока на половин лимон; 1-1,5 чаена лъжичка кимион; 1-1,5 чаена лъжичка кориандър. сол на вкус. Приготвяне: Нахутът престоява една нощ накиснат във вода, след което се вари 1-1,30 ч. като първата вода се изхвърля. Сварения нахут се почиства от люспите, които са се отделили в резултат на варенето и се пасира, като към него се добавят останалите съставки. Към добре пасирания нахут, смесен с другите продукти се добавя по-малко от втората вода, в която се е варил нахута до получаване на желаната пастообразна консистенция. Рецепта за кафява леща Продукти: 250 гр. кафява леща Моркови Джинжифил (нарязан на малки лентички (за по-лесното му рязане първо джинджифила се нарязва на шайбички, които след това се нарязват на ленти, които също се нарязват на по-малки парченца)- не много тънки, защото ще изгорят около 5 мм дебелина и около 7-8 дължина) Той замества чесъна. 1 ч.л. кимион на прах 1 ч.л. кориандър на прах 1 ч.л. или ½ ч.л. куркума Червен пипер Брашно Приготвяне: Лещата се измива и след това се слага да се вари, заедно с нарязаните моркови. В тиган леко се запържва джинджифила с гхи (пречистено масло), след което се добавят брашното, червения пипер и подправките (аз лично отмествам тигана от котлона, за да не загорят подправките) и тази смес се излива в врящата леща. Рецепта за червена леща Продукти: 250 гр. червена леща (аз лично няколко пъти готвя с лющена червена леща и тя се сварява много бързо) Моркови Червена чушка Доматено пюре Джинджифил 1 ч.л. кимион на прах 1 ч.л. кориандър на прах 1 ч.л. или ½ ч.л. куркума ½ ч.л. черен пипер Бадемово мляко – 100 мл. (вкусно става и без него) Приготвяне: Нарязаните моркови, чушка и джинджифил леко се запържват с гхи (пречистено масло), след което се добавят подправките, след тях и доматите, и ако се готви с лющена леща след измиването й се добавя към тях и се излива вряла вода, оставя се да се свари и се добавя зеленчуковото мляко. Ако не се ползва лющена леща се процедира както при първата рецепта. АлександърТ.А. 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.