Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Тревожност и ПА по време на магнитни бури

Recommended Posts

Здравейте!Не знам дали точно тук е мястото да публикувам темата,но реших да попитам за някакъв съвет за справяне по време на магнитни бури.Чувствам общо неразположение и усилваща се тревожност,която на моменти прераства във ПА.Та конкретният въпрос ми е дали има някакъв начин за отреагиране по време на тези дни чрез релаксация или нещо подобно?

Линк към коментар

Мога да ви посъветвам да обърнете внимание на начина си на живот като цяло. При повишена тревожност редовният спорт е задължителен! Второ, комбинирането на спорта със занимания по йога, визуализация, съзерцание, тай чи/ паневритмия, биха дали една прекрасна база за развиване на спокойствието ви! Трето, по отношение на спокойната ви смелост влияние би оказала подходящата литература, която да даде вдъхновение, простор на душата ви, да възвърне вярата в живота и вас самата. Например тук в сектор статии, рубрика психология, има чудесни извадки от българския мъдрец Петър Дънов, които могат да ви повлияят чудесно! За медитацията можете да прочетете в spiralata.net - например Ошо я разяснява добре. Тя обаче е преди всичко практика! Придобитата настройка на ума ви от тези три стъпки ще се пренесе и в конкретни ситуации като тази с магнитните бури! Ще ви помогне вие самата да бъдете един добър магнит за смело щастие, което се радва на бурите, били те магнитни или житейски! Останалото е лично и се прави в процеса на психотерапия!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар

Здравейте!Искам само да вметна ,че съм момче,но разбира се Вие няма как да знаете чрез този вид комуникация,а и в конкретния случай няма значение това.Искам да благодаря за съветите.По принцип от отдавна следя този форум и Вашите съвети чрез които много пъти съм си помагал за моето ПР.Като цяло съм тревожна личност по наследство и доста често имам оплаквания от тревожен характер.Специално магнитните бури ми влиаят от сравнително скоро и затова може би не съм свикнал още.Ще взема под предвид съветите Ви като за момента практикувам само спорт и то от време на време.Много сте прав със съветите,които давате,но за съжаление повечето хора не си обръщаме достатъчно внимание и не се замисляме над здравословния начин на живот за което плащаме цена в случая собственото си спокойствие.Благодаря отново!

Линк към коментар

О, извинявай за пола - с тези никове...

Линк към коментар

• 3 weeks later...

Здравей,Орлин! Имам един въпрос.От скоро спортувам по малко и се опитвам да прилагам някои от методите,които ми препоръчахте и в точност медитация или релаксация. Във една друга тема тук си описал точно как да стане това.Та въпросът ми е дали наред със неоспоримите ползи от медитацията тя може да има и тъмни страни ако се прилага от сам човек без да има някой,който да го направлява? Разбира се аз съм доста далече от някъква Висша форма на медитация,но реших да попитам.smile.gif

Линк към коментар

Под "шапката" на думичката медитация се поставят много практики. Има медитации, свързани с дишания, със сексуални практики и др., които могат да бъдат опасни. Ако обаче видиш медитацията просто като еквивалент на релаксацията на тялото, като една релаксация на ума два пъти на ден за по 5-10 мин., проблеми едва ли ще има! Тези пет десет минути постепенно се пренасят и в други моменти от ежедневието ти, като умът ти функционира образно казано, на "по-висока скорост". Представи си как шофираш със 120 километра на трета скорост - абсурд е, нали?! Но това се опитват да направят много хора в съвременния забързан информационен свят и съответно се невротизират. Медитацията е като да превключиш ума си на пета скорост или дори понякога при нужната инерция (автоматизираност на дадено поведение), на нулева! Пета скорост, при която обработването на информацията се извършва с лекота през паралелното процесиране на интуицията, а страхът се всмуква като чудесно гориво за смелостта!

Линк към коментар

Благодаря за отговора,Орлин!За момента бих казал,че по-скоро се опитвам да релаксирам от колкото да медитирам.Но определено съм заинтересован от медитацията и за в бъдеще е възможно да се запиша някъде,още повече разбрах,че до моят блок има курсове по йога.Това е за сега,ако има нещо ще се консултирам с вас.smile.gif

Линк към коментар

• 2 weeks later...

Здравейте!За съжаление не пиша за да се хваля с някакъв напредък,а напротив...От няколко дена съм поставен под напрежение заради проблеми-лични и такива в работата.Измъчва ме странно чувство на безнадежност и тъга всякаш искам да избягам някъде и аз не знам къде,така се чувствам.Идва като някъкво натрапливо чувство,странно е.Имах и няколко ПА вероятно породени от напрежението и тези чувства.Имам и супер гадните мисли,че ще посегна на живота си и че никой няма да ми помогне.Как мога да различа,че това са само натрапливи мисли,а не истински желания?Не ги искам! Не ми остава време и за релаксация.

Линк към коментар

Какво правиш за справяне с тревожността си досега? Спортуваш ли редовно? Имаш ли приятелка, обич помежду ви и добър секс, който да е част от тази обич? Започна ли да четеш неща, които да променят мирогледа ти, да събудят в теб онази радост, която идва отвътре ти, като от извор? Ходиш ли на психотерапия при добър, мотивиран и успешен лечител на душите? Как виждаш трудностите, естествените "проблеми" - като радостни стъпала за растеж или като нежелана болка?

Когато тревожността се носи дълго време, естествената и "опашка" е депресията... Не клинична, от която си далеч, но леки депресивни епизоди, в които явно периодично си влизаш...

Относно мислите за посягане на живота: те са съвсем естествен резултат от работата на подсъзнанието при повишена тревожност и навик за справяне с трудностите чрез бягане от тях... Такива мисли нямат нищо общо с реално желание за подобно действие, а преведени означават: Искам да живея, искам да живея, искам да живея!!! Просто подсъзнанието работи на огледален принцип и за да ни защити, поражда в съзнанието ни мисли за неща, от които го е страх... Та, напълно здрав и мотивиран за живот си!

Накратко: започни активна работа по "впрягане" на тревожността си!

Линк към коментар

Здравей!Там е проблемът,че се понасям в тревожността и я оставям тя да ме ръководи,което смятам е грешка.Играя футбол 1-2 пъти седмично най-често събота и неделя защото тогава съм свободен.Със приятелката ми се разделихме преди 3 месеца.Да си намеря нова ще е малко сложно предвид леката ми соц.фобия от контакт с млади и красиви дами...На терапевт не ходя,а всеки ден усещам,че ми е нужен за да ми обясни особеностите на ума ми.Орлине би ли ми обяснил как бих могъл да впрегна тревожността си и ако можеш да ми дадеш някакви линкове, които да чета по въпроса.Ще съм благодарен много! Въпросите ти ме накараха де се замисля над някои неща върху които трябва да поработя.Благодаря за което! И накрая искам да ти пожелая весело изкарване на празника с любими хора!

Линк към коментар

Благодаря за пожеланията! Много светли празници и на теб!

Ето линкове:

- Статии по психотерапия от портала за съзнателен живот - тук освен материали по обичайните психотерапевтични модалности, можеш да намериш и статии от Петър Дънов с психотерапевтична насоченост. Една по-широка и лекуваща с полъха на безкрая психотерапия!

- блог - това е моят блог. Ако се поразровиш, ще намериш полезни за теб неща. Прочети специално материала за самопомощ при паническо р-во. Тези дни мисля да напиша статия и за лечението на социалната тревожност, както и още практически насоки за работа с паническите атаки...

- себепознание - това е блогът на Росица. В добра насока по отношение на тревожността разсъждава и затова ти го препоръчвам.

- mindfulness based cognitive psychotherapy- освен този линк, напиши тези ключови думи в гугъл и прочети за съзерцанието/ пълносъзнателността/ медитацията. Тя е един от най-директните и мощни методи за директна работа с тревожността, когато бъде реално усвоена!

Засега мисля тези линкове са достатъчни!

Успехи! :)

Линк към коментар

• 2 weeks later...

Здравей,Орлине!Би ли ми казал някои техники за дишане защото от няколко дни ме е налегнал задух.Проблемът се изявява в това,че дишам сякаш насила и си саманяблюдавам дишането.Изпитвам и някакъв натиск в дробовете.Нямам астма ходил съм на доктор по въпроса.Имах преди време пак този проблем,но отшумя от самосебе си.Имам чувството,че ще спра да дишам и ми изтръпва лицето.На няколко пъти го овладявам чрез релаксацията ама пак идваdry.gif.Ще продължавам да я прилагам,ще упорствам,но реших да се посъветвам и с теб.За нещата,които ме тормозеха преди ги овладявам лека полека чрез релакса.Знам,че за да заработи системата на MAX трябва да съм упорит.Поздрави!

Линк към коментар

Имаш типично за повишена тревожност преживяване! Имат го 90% от пациентите ми и не се дължи на никакъв задух или трудности с сдишането, а на борба/ бягство механизма. Повишава се адреналинът, оттам сърцето изпомпва по-бързо и интензивно кръвта, за да я насочи към големите мускули в бедрата. От това някои имат напълно субективното усещане, че ще паднат, което разбира се, никога не се случва! В същото време стомахът несъзнавано се свива, което блокира цялата долна част на дробовете - това е естествена реакция на организма, която според стария мозък допринася за оцеляването... Блокирането на долната и средна част на дробовете, заедно с включения тревожен механизъм поражда плиткото дишане с връхчетата на дробовете, което субективно се преживява като трудно дишане! Директната работа тук се върши с хипноза/ медитация/ нлп и релаксация. По-цялостната чрез осъзнаване на социалните, междуличностови и в мисленето причини за тревожността и коригирането им. С дишане също може да се работи директно, но като част от медитацията и развиването на една по-балансирана психика, а не само механично! Бих те посъветвал да посетиш за 6-12 сесии психотерапевт! Както и да започнеш занимания с йога: йога медитации, йога нидра (на съня), ошо медитации, йога на смеха и медитация на смеха, асани и дишания! Заниманията с йога са за цял живот! По-горе съм ти писал и за промяната на мирогледа, четене на подходяща литература, спорт и т.н. Конкретни техники за дишане има описани навсякъде, има и безброй клипове в интернет. Но не само едното механично дишане решава кардинално ставащото в теб. То спомага по-цялостната работа, за която говоря по-горе!

Успехи! :)

Линк към коментар

Благодаря за отговора,Орлине!Снощи преди да легна разсъждавах по въпроса с дишането и устонових порочния кръг.Тревожност,затруднено дишане(понякога местата са разменени),страх да не спра да дишам в резултат на това започва самонаблюдение и контрол на дишането,следя всяко свое вдишване и издишване(имам чувството,че дишам насила и дишането от несъзнателен се превръща в съзнателен процес,доста е тормозещо) и така се въртя в един кръг.Когато играя футбол е най-неприятно.Да определено ще ми трябва терапевт вече съм сигурен в това.Относно статиите,които ми даде има много полезни неща,преди ден или два попаднах на хубава статия тук в този сайт мисля,че се казваше ДА ПРЕВЪРНЕМ СТРАХА В СЪЮЗНИК.Това е от мен за сега и още веднъж мерси за поредните добри насоки!

Линк към коментар

• Добави...