Латина Добавено Май 17, 2010 Доклад Share Добавено Май 17, 2010 Двадесет различни вида семена за покълване има в дрогерия "Би фит" на бул. "Йерусалим" № 6 в жк "Младост" 1А. Засега има листовки с информация за семената и инструкции за покълването им. Продава се също и инкубатор за семена. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Май 17, 2010 Доклад Share Добавено Май 17, 2010 Видях сайта им.Звучи интересно.Ще се опитам да отида в скоро време.Аз пазарувам в Слънце-Луна в Центъра.Благодаря,Латина. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Май 18, 2010 Доклад Share Добавено Май 18, 2010 Гранат, благодаря за бързия отговор. Първият ми опит беше с лимец,спелта и камут.Лимецът и спелтата нещо се прецакаха. Добре покълна само камутът. Как промиваш семената?Вадиш ли ги от съдинките?Аз поливах с изворна вода /наливам си я специално/ както пише на уреда. Трябва обаче да го сложа на по-тъмно,както разбирам... Сега съм сложила камут и белен слънчоглед. Ще пробвам репичките непременно. Не,не ги вадя.Наливам минерална(или изворна,ако имам!) вода в най-горния съд. Камута наистина е най-успешен за покълване,пък е и по-сладък от другите видове пшеница. Не ми се получи кресона,но ще пробвам да го покълна върху марля. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Май 26, 2010 Доклад Share Добавено Май 26, 2010 Покълнах био леща-Стана фантастично вкусна.Едва ли ще ям сварена повече. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
марсин Добавено Май 26, 2010 Доклад Share Добавено Май 26, 2010 В момента покълвам една соя, която купих от пазара. Но кълновете са много по-дребни и тънки(е вече имат 3 см ), в сравнение с тези, които предлагат на салата в китайските ресторанти. Странно каква ли е соята там, от която стават такива големи? Как се консумират кълновете-заедно със семената, или само кълновете? И соята и метода на покълване са разли4ни там.Питала сьм в ресторант/не,4е съм се скъсала да ходя,де/ и от там знам,4е ползват някакъв техен си сорт. За най-сигурно си правя слън4оглед.Соята ми идва малко капризна.Ле6тата й трябва пове4е време .Слагам си ги сутрин в муслито/извинете :)/ Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дъгата Добавено Май 19, 2011 Доклад Share Добавено Май 19, 2011 Понеже сме много хора у дома - купихме си голяяям уред за покълване и отглеждане на поници с автоматично оросяване. www.mikroferma.com (Познавате ме отдавна и знаете, че не съм рекламен агент на който и да било.) Даже според мен от скромност този наш съфорумец, които го произвежда не е дал инфо за продукта си, а би било добре такива добри неща да са известни. Скоро ще каня на гости на салата от люцерна!!!! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
pencil Добавено Октомври 15, 2011 Доклад Share Добавено Октомври 15, 2011 В България кълновете като част от хранителното меню са рядкост. Все повече хора обаче оценяват, че в тези на пръв поглед нищо и никакви семена се съдържат редица жизненонеобходими вещества. Кълнове от жито Те имат приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече Витамин C в сравнение със суровите зърна. Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали - калций, фосфор и магнезий. Кълнове от леща Те са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Освен това съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването. Кълновете от леща са известни и с козметичния си ефект - изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст. Кълнове от слънчоглед Особено приятни вкус, те са много богати на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тези кълнове се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др. Кълнове от грах Те са богати на белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Грахът съдържа витамините от група B, а те укрепват нервната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата. Граховите кълнове са много ценни и поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Кълнове от лук Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Януари 2, 2012 Доклад Share Добавено Януари 2, 2012 (edited) Днес в къщи си сложихме ръж за покълване, накупили сме си и лимец и спелта. Когато покълнат ще пиша пак в темата. Редактирано Януари 2, 2012 от Аделаида Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Януари 10, 2012 Доклад Share Добавено Януари 10, 2012 Вече изконсумирахме вкъщи 2-3 партиди от ръж, и то предимно аз съм консуматора, покълнах също и леща, става много вкусна. Аз вече няколко пъти си я правя със самардала, лимон и зехтин и е много вкусна като такава салата. Покълнахме и семки небелени и вчера ги изядохме...но интересното е, че са доста люти и пикантни, но вкусни. Вече са готови и белените ни семки, които са много вкусни покълнали. Пробвах и с лимец и спелта, но те нещо не се получиха. Определено продължавам с лещата, слънчогледа и ръжта. Може би ще опитам и всечко друго, което ми хрумне. опитайте вкусно и полезно е. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.