Пламъче Добавено Март 6, 2011 Доклад Share Добавено Март 6, 2011 Днес е Сирни заговезни(Прошка). Всички грешим. Грешим и в отношенията си с приятелите, и в отношенията си с най-близките си. А има хора, на които им е много, много трудно да кажат думичката “извинявай”. В християнския календар обаче, има един ден, който ни дава право да се покаем, ден, който е отреден специално за искането на прошка - Сирни заговезни. Празникът е винаги в неделя, 7 седмици преди Великден. От векове православните християни в България честват Неделя на Всеопрощението. В народните обичаи този ден се нарича Прошка. Прошката е велик символ на морала и благородството - само човек с дълбока душевност може искрено да прости и да поиска да му бъде простено. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душата си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. Това е време за подготовка за празника на Възкресението, време на покаяние и на пречистване. На литургията в храма се чете Евангелието с част от Проповедта на планината, а в края на вечерното богослужение, всички взаимно се опрощават. На Прошка цялото семейство се събира на трапезата. Тя е богата на млечни продукти, яйца и риба. Голямата баница със сирене е задължителна. Едно твърдо сварено яйце се връзва в червен конец и с дълга пръчка се мята към всички. Настъпва голяма веселба, когато и деца, и възрастни се опитват да отхапят от яйцето. Този обичай се нарича хамкане. Същото се прави и с парче бяла халва, а хората вярват, че който успее да отхапе най-много, ще бъде здрав и честит през годината. На Прошка, с целуване на ръка, всеки се обръща към другите с думата ‘Прости’. Отговорът е ‘Простено да ти е’. Да поискаме прошка на днешния ден! изт. Съфорумци,простете ми ако с дума или жест съм обидила някого! Розалина, Орлин Баев, Ани и 3 others 6 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Христо Добавено Януари 12, 2012 Доклад Share Добавено Януари 12, 2012 Чел съм, че на хората много често им е трудно да простят на самите себе си, защото смятат, че само лошите хора не изпитват чувство за вина и че чувството за вина е синоним на доброта - демек самоизмъчвам се, добър съм, имам съвест. Самобичуването им помага да се почувстват по - добри, а реално от самообвиненията файда няма. Или се променяш, или не, или ще дойде наказание, или - не. Сигурно има разлика между това да помолиш за прошка и това да се самообвиняваш постоянно. Самопрощаването явно е свързано с това да не се осъждаш и да се стремиш безпристрастно да гледаш на миналите грешки. Орлин Баев и Пламъче 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Февруари 26, 2012 Автор Доклад Share Добавено Февруари 26, 2012 Моля всички за Прошка! Аз ви прощавам. Орлин Баев, Eлф, Илен и 3 others 6 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Февруари 26, 2012 Доклад Share Добавено Февруари 26, 2012 Прощавам си! Прощавам ти! Прости ми! Пламъче, Христо, простете ми! Съфорумци, моля простете ми! Eлф, Пламъче, Илен и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Февруари 26, 2012 Доклад Share Добавено Февруари 26, 2012 И аз моля да ми простят всички, които някога по някакъв повод са се почувствали засегнати или пренебрегнати или каквото и да е подобно. Обичам ви всички и винаги съм ви обичала Илен, Розалина, Пламъче и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Февруари 26, 2012 Автор Доклад Share Добавено Февруари 26, 2012 Прощавам си! Прощавам ти! Прости ми! Тази формула много ми харесва и занапред ще я ползвам винаги, когато ми е нужно, а не само на Сирни заговезни. Благодаря ти, Орлин! Илен и Eлф 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Февруари 26, 2012 Доклад Share Добавено Февруари 26, 2012 (edited) На къде без Елфът бре )). Простете му и то ви обича. Прегръдки! http://www.youtube.com/watch?v=9EHAo6rEuas Редактирано Февруари 26, 2012 от Eлф Пламъче, Розалина и Илен 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Февруари 26, 2012 Доклад Share Добавено Февруари 26, 2012 Моля простете ми и забравете волните и неволните ми грешки. много обич Пламъче, Eлф, Розалина и 2 others 5 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Февруари 22, 2015 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2015 Отново е Сирни Заговезни! Обичам този празник, денят на Прошката. Прощавайте и бъдете простени. Да простим днес, защото утре може да е късно Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
томи Добавено Февруари 22, 2015 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2015 РЪКА ЗА ПРОШКА Дамян Дамянов Подавам ти я. Ето на - прости! Протягам ти я за да се покаяза нещо, за което знаеш ти, но за което аз, уви, не зная. Виновен съм. За всичко в този свят единият все в нещо съгрешил е, единият - все в нещо виноват. И този тук един съм аз. Прости ми. Ти не прощаваш. Гордост. И тъга. Вместо с любов, с ирония ме плискаш. И моята протегната ръка със празното пространство се здрависва. Добре тогаз. Ще си я прибера. Ще си я взема, щом не ти е нужна. Но тази длан, била с теб и добра, но тази длан, била с теб и нечужда, един път непоета ли умре, несрещната един път ли остане, знай, няма вече никога да спре и да понечи твоята да хване. Отблъснеш ли я днес, то утре как ще хвърлиш мост помежду теб и мене? Не, не поемай моята ръка, но да не стане някога така, че да я търсиш в цялата вселена... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Февруари 22, 2015 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2015 Моля за прошка и да е простено на всички Обичам ви. Inatari 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Димитрина_ Добавено Февруари 22, 2015 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2015 Моля за прошка и ви прощавам, и на егото прощавам И то има нужда от почивка. Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Inatari Добавено Февруари 22, 2015 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2015 Простете ми и да сте простени! Пожелавам на всички повече красота в отношенията с приятели, роднини и близки! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Февруари 22, 2018 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2018 Αέλιος 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts