томи Добавено Февруари 27, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 27, 2011 http://www.nau4i.me/index.php?option=com_content&view=article&id=221:2011-01-25-12-02-30&catid=56:science&Itemid=99 Латина, Светлина и Хармония и Пламъче 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Февруари 27, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 27, 2011 томи,темата е много актуална и полезна. От начина на хранене зависи нашето здраве,с което спекулираме не само ние поради невежеството си ,но и определени среди по различни причини - политически и икономически. Гледайки клипа сериозно се замислих - какво можем да направим за да запазим своето здраве и това на децата си,и възможно ли е това при днешните условия? томи 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Това е популярно мнение. Светлина и Хармония Добавено Февруари 27, 2011 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Февруари 27, 2011 Aз имам горчив опит със захарта. Тя предизвиква нещо като преддиабетно състояние. Това е материал изгубил слънчевата си сила. Въпреки че произходът и е от растения, когато се преработва, изгубва силата си (праната). И се превръща в нещо като минерал. Изгубва се онова което е вложено от растенията. Съвсем друго е обаче ако основният продукт, не се обработва топлинно. Например консервиране чрез замразяване. Плодовете, които са замразени се променят малко, става въпрос не за външната форма, а за енергията вложена в плода. Най-подходящи са сливите, прасковите, крушите, ябълките. През лятото, може да се купят, (най-добре собствено производство) и да се почистят и замразят във фризер. На малки пакети, за еднократна консумация. През лятото, цената им е ниска. Докато ако това го направят търговците вместо вас, и ви го предложат през зимата, става "солено". Това решение е най-скъпо. Друго решение е да употребявате ИСТИНСКИ мед, от честен пчелар. Мисля че ако се огледате, все ще намерите такъв. Дори не един. Защото, най-добре е да имате на разположение мед от различни местности, понеже билките(цветята) от които пчелите събират мед са различни. Това е много важно. Ако употребявате, мед само от един източник, в организма се получава пренасищане с микроелементите. Oбаче състава на микроелементи във различните местности е различен. Така че търсете мед от различни Места - планина, поле, реки, гора......На мен ми се наложи да се откажа напълно от захарта, много пъти се връщах към нея, но резултатът беше един: захарта е отрова за организма. Но понеже сме свикнали с нея, не умираме веднага, а постепенно,... Моят съвет е: Oткажете се от промишлената захар(даже и кафявата), няма да съжалявате, печелите за вашето здраве и самочувствие.... томи, Орлин Баев, Слънчева и 4 others 7 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Февруари 27, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 27, 2011 О'к, лекцията е час и половина... Какви са главните факти и изводи? veselinvalchev1981 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Светлина и Хармония Добавено Февруари 27, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 27, 2011 О'к, лекцията е час и половина... Какви са главните факти и изводи? Захарта е отрова за организма, предложих заместители. Фактите са мои лични опити. Споделям резултата, на някой може да му е полезна информацията. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Латина Добавено Февруари 28, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2011 Благодаря на томи за видеолекцията! За мене е изключително полезна. Най-обичам да ме разколебаят в досегашните ми вярвания! Орлин, заслужава си да отделиш час и половина, за да чуеш всичко, не е възможно да извлечеш същата полза от нечии изводи. Благодаря също на Светлина и Хармония! Постът му е като допълнение към лекцията и дава практически решения. Светлина и Хармония 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Канел Добавено Февруари 28, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2011 Не стига,че вредна, но и сега е от скъпа прескъпа. Филма го има и в колибка.ком. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Февруари 28, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2011 От днес минавам на стевия,въпреки че не харесвам много вкуса и. За меда ще забравя,докато не намеря почтен пчелар. veselinvalchev1981 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон_ Добавено Март 21, 2011 Доклад Share Добавено Март 21, 2011 Спокойно можете да си купите мед и от някой магазин. В България има фирми, които държат на контрола и качеството - една от тях е фирма Сизиф. Имам колега, работещ в нея и затова имам представа от предлаганата продукция. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ivansemkov88 Добавено Юни 8, 2011 Доклад Share Добавено Юни 8, 2011 Яжте сладки плодове, пчелен мед и ако можете да намерите оригинална кафява захар е за предпочитане пред бялата рафинирана. Естествено, колкото и лоши неща да четете и гледате за захарта тя няма да Ви убие. Да не вземе да спрете нацяло да ядете захар? Човешкия организъм има нужда от нея, просто като всяко нещо в природата и тя е полезна до определени количества и е хубаво да се разнообразява. Относно диабетичните заместители съм чел много лоши неща, че са още по-вредни а храните направени с тях струват и доста по-скъпо ! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Добавено Юни 9, 2011 Доклад Share Добавено Юни 9, 2011 Не е ли добра и фруктовата сладост.Не я ползвам за сладкиши, за компоти.Кафявата е много приятна на вкус, има в търговската мрежа внесена от Виена, с карамелов вкус, и е от тръстика.Не е толкова сладка, но я бива за консумация.Правила съм сладкиши, хубави са на вкус.А пудра захар, не ползвам нон стоп, но също е добра, има нишесте в нея.Всички продукти за диабетици май имат съмнително качество.Повече са вредни, отколкото полезни за болните.Със съдържанието на подсладители, които трудно отделя човешкия организъм във вид на кристали.Меда е най- хубавото нещо и плодовете. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Юни 9, 2011 Доклад Share Добавено Юни 9, 2011 Плодовата захар е полезна само, когато се набавя с консумирането на пресни плодове, защото така се поема с други вещества спомагащи асимилирането и от организма. veselinvalchev1981 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Февруари 3, 2012 Доклад Share Добавено Февруари 3, 2012 Наскоро четох за фруктозата някакво проучване - хората дуднеха, че приемът й трябвало да бъде доста ограничен. За кристалната фруктоза говоря. Днес попаднах на нещо интересно - май може да осъмнем с Директива, третираща захарта в същия кюп като алкохол и цигари - да има акциз за храните с високо съдържание на захар, както и да не се предлагат захарни изделия на деца и захарните изделия да бъдат с намалено предлагане към подрастващите. Вероятността хората да се сафирясат май нараства всеки ден. Ето и самата статия... https://docs.google.com/open?id=0B4m_JRsO_6jZMjVkMDgxM2MtZmEzZi00ZDdlLWI3MmEtYmNmNjFmMWQ3ZmVh Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Юни 14, 2012 Доклад Share Добавено Юни 14, 2012 И последното, което научих - може информацията да ми е стара, но ми хареса - Причина за увеличаването на случаите на инсулино-зависимия тип диабет при деца се оказала... увеличената консумация на газирани напитки - лимонада, швепс, кола... ... Вече съм писал на други места в този форум, но нека и тук с големи букви напиша отново - ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ водят до ДИАБЕТ! Яжте захар. Яжте мед, яжте каквото искате - само не ужте подсладители, че те водят и до рак, ама докато се развие рака, може да развиете диабет... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Ивета Добавено Юни 14, 2012 Доклад Share Добавено Юни 14, 2012 (edited) И последното, което научих - може информацията да ми е стара, но ми хареса - Причина за увеличаването на случаите на инсулино-зависимия тип диабет при деца се оказала... увеличената консумация на газирани напитки - лимонада, швепс, кола... ... Вече съм писал на други места в този форум, но нека и тук с големи букви напиша отново - ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ водят до ДИАБЕТ! Яжте захар. Яжте мед, яжте каквото искате - само не ужте подсладители, че те водят и до рак, ама докато се развие рака, може да развиете диабет... Би ли уточнил в проценти - колко от диабетиците са ползвали подсладители и колко от тях реално са заболели от диабет и от кой по точно вид диабет? Защото това е важно. И, второ, какво би казал за аспартама, щото излиза, че съм му фен, имайки предвид, че пия напитка (без реклама) с аромат на череша и с аспартам? П.С. Малко генетична история: и двамата ми дядовци (братя) имаха диабет, без да са пили през живота си подсладители, имайки предвид, че диабетът е априори автоимунно заболяване (Диабет 1), както и много други. Редактирано Юни 14, 2012 от Ивета Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Юни 14, 2012 Доклад Share Добавено Юни 14, 2012 За аспартама мога веднага без да гледам никъде в интернет да кажа, че уврежда зрението, понеже при метаболизирането му се получава метилов алкохол, който веднага уврежда очния нерв. Но не задължително късогледство, може и други форми на очно недоглеждане. Диабет тип 1 може да се развие по няколко направления - едно от които е хранително. Това "априори" не го разбрах? За диабета имаме тема "бонбон"! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Юни 27, 2012 Доклад Share Добавено Юни 27, 2012 И понеже днес се зачудих за захарта отново, дъвчейки едно парче шоколад... Някой би ли могъл да ми обясни какъв е плюса на кафявата пред бялата захар? Не е ли все захар? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Юни 27, 2012 Доклад Share Добавено Юни 27, 2012 Някъде бях чела, че метода на рафиниране всъщност е различен. След рафиниране кафявата захар си запазвала минералния състав, а бялата не. Но пък в друга статия отричат да има разлика, все тая било дали ще консумираме бяла или кафява, цената била различна заради транспорта. На кой ли да вярва човек ?.............. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Юни 27, 2012 Доклад Share Добавено Юни 27, 2012 Нямам час и половина. Някой ще каже ли защо захарта е вредна? Ям захар в промишлени количества, за да компенсирам енергията която изразходвам. Може да се каже, че ми е основно хранене. Като малко пале, вече писах, ядях 2 вафли седмично, което вероятно е и причината за настоящият ми режим. Нямам проблеми със зрението или теглото, дори напротив. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Юни 27, 2012 Доклад Share Добавено Юни 27, 2012 Просто една част от кафявата захар е (евентуално) нерафинирана; и от там е разликата и полезността. Обаче нерафинирана захар има твърде малко и необяснимо защо е доста по-скъпа от рафинираната. Ние купуваме съвсем малко захар за цялото семейство и си вземаме все такава. Който не е опитвал, може да му се види малко странна - има осезателен вкус/аромат на тръстиката, цвета също, на всичко отгоре е като мокра, влажна стои една такава. Но на мен ми харесва, а какви сладкиши стават с нея Inseparabile 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Юни 27, 2012 Доклад Share Добавено Юни 27, 2012 Едно време, като бях малък, баба ми винаги ползваше кафява захар. Интересно, че беше с различен вкус от днешната кафява захар. Като си правехме лимонада и после лимонадата ми ставаше една такава с особен вкус. Любими ми бяха зелените лимони, имахме един лимон в двора на училището, бях му "приватизирал" лимоните и понеже батковците ни бяха казали, че бил отровен, понеже лимоните били зелени, чаках да видя дали баба ще се гътне, че аз да си направя лимонада... Едва се бях прибрал с лимоните от училище - напълних цяло чекмедже на хладилника!!! Ми чудни лимони, щом още ми държат влага и ви разказвам за тях... ... Кво да ви разправям - лапешки истории... И... по темата за захарта - Нямам представа как е станало така, че да се набие в главите на обществото необходимостта от рафиниране на захарта. Знаем, че калциевият захарат е утайка, значи взимаме захарният сироп и му добавяме варно мляко /разтвор на гасена вар/ и разбъркваме - падналата утайка ще бъде от калциев захарат, която измиваме внимателно с вода и след това с фосфорна киселина връщаме обратно до захар. Това е един от начините за пречистването на захарта от примесите, има много варианти, някои се различават доста от други. ... Нямам представа и как се е набило в съзнанието на обществото едно време, че ... комбинацията "хляб, бутер и захар" е ... полезна!? Вие представяте ли си една филия от 2 см с 1 см масло и върху нея - половин сантиметър захар? Това надали бих го ял днес, ама едно време си спомням, че бях ходил на гости на едно момче, та майка му реши да ни черпи с такива филии...!!! Това бяха соц-митовете за "силната" храна. Така си го обяснявам с моя пилешки /пардон, котешки/ акъл. Илен, next2u, Пламъче и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Юни 27, 2012 Доклад Share Добавено Юни 27, 2012 И аз съм яла такива филии.................. Е Тони, ти си 10-на години по-малък от мен, но аз като се сетя едно време все на филии я карахме, къде с лютеница, къде с трахун/фъстъчено масло демек/, къде със сладка разни и мармалад от магазина, даже и с тахан- халва. Такива ми ти работи ............. от соца............... Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Юни 27, 2012 Доклад Share Добавено Юни 27, 2012 Едно време един батко - студент във ВИММЕСС ме светна да си бъркам тахан-халва с маргарин и така да си мажа на филийки... а маргаринът - Калиакра, то тогава друг нямаше... тя и халвата беше от ония в ламаринената кутия... И сега ... години по-късно... ви пиша уж много зная... Всичките сме един дол дренки... Не можем да отречем, че по времето на комунизма не сме яли всичките едно и също. ... Питали един циганин какво иска - хляб или мляко... И той рекъл - попарааааа!!! Илен, Пламъче, jul и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Юни 28, 2012 Доклад Share Добавено Юни 28, 2012 (edited) И аз сега се опитвам да разбера защо захарта е вредна ,както и се опитвам да се справя с консумацията и макар и да не я употребявам много ,бях попаднал някъде на мисъл от Учителят ,че захарта е лъжа или нещо в този смисъл ,което си го обяснявам че в нея не се съдържа нищо съществено един вид кухи калории .Причина също ,която е трябвало да спре хората да купуват захар е използването на робският труд за добиването и ,но мисля че вече не се използват роби или поне така се надявам .Чел съм също така ,че я слагат наравно с дрогите като зависимост ,но човек ако има контрол може да се ограничава в консумацията и ,и да не прекалява . Редактирано Юни 28, 2012 от veselinvalchev1981 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Юни 28, 2012 Доклад Share Добавено Юни 28, 2012 (edited) Най добрите източници за любителите на сладкото иначе си остават плодовете и медът ,също така отскоро започнах да използвам стевия като подсладител давят я ушким полезна ,но да видим , как ще ми се отрази Редактирано Юни 28, 2012 от veselinvalchev1981 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.