omen Добавено Януари 21, 2011 Доклад Share Добавено Януари 21, 2011 Здравейте отново.. Искам да ви попитам как мога да преодолея страхът си от авторитети..да мога да започна да говоря с тези хора..без да блокирам..стъписвам..стряскам и всички мисли да ми изхвърчат от главата и да не мога да кажа почти нищо..може ли това да се преодолее и как ? Благодаря предварително !!! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Синьора Ангелова Добавено Януари 24, 2011 Доклад Share Добавено Януари 24, 2011 Здравей! Чудесно е, че си даваш сметка в какво точно се състои проблемът ти и искаш да го се потрудиш , за да го превъзмогнеш. Приготви се за по-продължителна работа, защото от това, което аз съм видяла, страхът от авторитети изисква повече активност и упоритост във времето. По-обобщено може да се каже, че това е работа на 2 нива. От една страна имаш нужда да видиш за себе си точно какви мисли и убеждения се пораждат в теб, когато попаднеш в подобна ситуация. От мислите, които изплуват на момента, можеш да стигнеш до по-дълбинно заложените убеждения за теб от рода на „не съм годен” , „не съм важен”.. и т.н./ Необходимо е да откриеш и да поработиш върху тези убеждения. От друга страна преодоляването на страха от авторитети е свързано с много практика. Само ‘теоритични’ занятия не са достатъчни. Изисква упражнение на място, сблъскване с проблема, колкото е възможно повече. От моята практика оставам с убеждение, че първоначална работа върху основните убеждения, която служи в последствие за основа на практическите упражнения, дава най-добър резултат. Важно е наистина да НЕ се избягват ‘стресовите ситуации’ , но и просто да влизаш в тях без да си поработил върху основните си блокиращи убеждения не би ти било много от полза. Има и едно много благоприятно действие да опознаеш „авторитета”. Да видиш, че зад тази грамада човек стои едно несъвършено и доста често в някои аспекти много по-недостойно за възхищение от теб същество. Дори понякога просто да мислиш за това по време на срещата, намаля значително напрежението. Но отново истински желаният ефект идва с повече време и практика. Не на момента, а когато вече от опит си осъзнал, че авторитетите са измислено поставени на пиедестал и това са хора с познания и/или потенциал в една или друга сфера, какъвто си и ти. Ако има нещо неясно, питай. Стискам ти палци! Действие, търпение и упоритост са нужни, но резултатът заслужава! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
omen Добавено Януари 25, 2011 Автор Доклад Share Добавено Януари 25, 2011 " aвторитетите са измислено поставени на пиедестал и това са хора с познания и/или потенциал в една или друга сфера, какъвто си и ти . " Ще се хвана точно за това..именно защото от тук тръгва.. имам много ниска самооценка за себе си..нямам основата на която да стъпя,за да могат тези убеждения да се разбият ..защото дори и да реша с нещо да се занимавам и да се развивам в дадена област..започвам нещо и се отказвам..дори и да видя..че съм успяла до някаква степен..но и другия проблем е че стигам едно ниво и забивам на него..не мога да го надскоча и да продължа нагоре в развитието си..и още една причина поради,която да се отказвам..много неща съм започвала и оставяла.. и в момента няма за какво да се хвана и да кажа..аз това умея и знам.. и фактът..че има върху страшно много неща..които трябва да отработя в себе си и ми е нужно да мина през терапия..установих..другия проблем..че и психолозите за мен се превръщат в авторитет..което това ужасно много спъва нещата и не се получават разговорите..и точно конкретно за този случай не знам какво да направя.. и как точно да разбия образът психолог-авторитет..по-скоро в този случай..бих се замислила каква връзка и асоциация правя,а не по-скоро убеждение..и се сещам за родител-учител.. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts