Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Проблемно държание при пиене!

Recommended Posts

Здравейте,

искам да ви разкажа за моя проблем, не съм сигурен към кого точно да се обърна от специалистите и за това всеки, който е способен да ми отговори, да пише. :)

Проблемът е, че когато се напия стават неконтролируем. Почвам да нагрубявам хората дори понякога без причина, почвам да проявявам агресия към хората около мен, а когато се напия така, че да не помня почти нищо на сутринта, става наистина лошо, просто пощурявам мятам се по-хората, дори понякога за най-малко съм готов съм да се бия, нагрубявам ги, а на сутринта съжалявам толкова много за всичко.

По принцип съм добър човек, но когато се напия, което между другото става по партита и купони с приятели и главно за това ме яд, и съзнанието ми изключи ставам агресивен, не до такава степен, че да убия някого, разбира се, както казах добър човек съм.

Знам, че отговорът е да внимавам с чашката, но някак си имам чувството, че така само отлагам проблема. Има нещо сбъркано и трябва да се поправи, не мога да си позволя да ме виждат приятелите ми така повече, да не говорим за по-нататък, жена ми децата ми и т.н.

Мога да спомена, че баща ми е така, когато пие, става леко агресивен и не си мери езика. Той по принцип е по-директен и говори, как ще набие еди кой си и някак си това е попито от мен и наскоро го разбрах и не ми хареса, че заприличвам много на него и го контролирам със съзнанието ми, но когато то е изключено, плюс енергията от алкохола, която ми идва и резултата е, че скачам и ставам агресивен към хората около мен.

Способен съм вече да го контролирам, когато съм леко пиян, но когато съм много пиян, че да не помня нищо, не мога да сторя нищо, за да спра това.

Знам, че рано или късно, ще прекаля и ще се напия много, защото съм доста социален или ходя всеки месец на партита.

Линк към коментар

Аз мисля,че само психотерапевт може да ти помогне.Хубаво е,че осъзнаваш проблема и се опитваш да намериш решение.Аз имам близък с такъв проблем,само дето не скача на бой,но иначе е много груб в отношението си към близките.Алкохолът така го промени,че вече и да не е пиян пак си е грубиян.Но пък той не признава,че е зависим,не вижда да има проблем,не търси решение и помощ,въобще е мътна и кървава.Ти обаче имаш шанс,не губи време и потърси специализирана помощ,за да не затънеш повече.Желая ти успех,Бог да ти помага!

Линк към коментар

Алкохолът срива цензурата на морала и всички заложени в несъзнаваното нерешени комплекси изплуват свободно, филтрирани през основният стил на справяне на човека (coping style). Някой започва да се смее неудържимо, втори да плаче, трети става агресивен, четвърти се отдръпва мълчаливо в интравертно състояние и просто му се доспива, пети става свръх-словоохотлив и остроумен. Всичко потискано излиза, освобождава се директно, тъй като "цедката" на суперегото, на морала, е срината.

В твоя случай от една страна е нужно да анализираш и осъзнаеш психиката си, за да можеш да освободиш страховете и неадаптивните си модели в нея, а от друга страна е нужно да се поработи директно върху спирането на алкохола! Илюзия е, че алкохолът дава смелост или сила. Напротив, взема ги! Употребата му в прекалени дози и честота се диктува в теб от някои погрешни вярвания за пиенето: че е нещо съвсем нормално, че като пиеш си мъжкар, че щом си на парти, задължително трябва да пиеш, че за да си част от колектива трябва да пиеш... Върху тези и други погрешни вярвания се работи в психотерапията, рестъруктурират се, заменят се с други адаптивни. Част от работата е и ползването на хипноза, чрез която може да се развие отвращение към алкохола и да се заложи подходяща настройка към психическата абстиненция при спирането на пиенето!

Линк към коментар

• Добави...