Розалина Добавено Декември 21, 2010 Доклад Share Добавено Декември 21, 2010 (edited) Здравейте приятели. Никак не е трудно да се направи меню за Бъдни вечер.През последните години ,дори месоядците отдават дължимото на традицията от времето на нашите баби и сядат пред една изцяло вегетарианска софра. Днес, вече преглеждам списъка с храните,които обичайно приготвям.Прави ми впечатление,че съм наблягала( през миналите години),на боба в менюто-Чушки пълнени с боб,хайвер от боб,салата от варен боб. Иска ми се ,тая година, да внеса малко разнообразие .Бихте ли споделили някоя своя рецепта в тази тема? Едно от нещата,които аз слагам на масата е следното: В малка керамична купичка смесвам- 1 кафена чашка мед + смлени орехи (на око преценявам количството) +няколко скилидки нарязан чесън. Въпреки привидно несъвместимите вкусове ,на меда и чесъна,се получава доста добра и вкусна разядка за постната питка с паричка. Поздрави. Редактирано Декември 21, 2010 от Розалина Креми (късметче) 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Декември 21, 2010 Доклад Share Добавено Декември 21, 2010 Ето ви една рецепта,която аз прилагам на Бъдни вечер понякога:Праз лук с картофи на фурна.Продукти:1-1.500кг. картофи; 2глави праз лук/ако са малки може и 3/; 5-6суп.лъжици олио; 1суп.лъж.-червен пипер/по избор може и лют/; сол,чубрика,един дафинов лист,черен пипер-тези подправки се слагат на вкус; 2-3ч.чаши вода. Приготвянето е просто: Нарязвате праза и го задушавате за 10мин. на котлона с всичките подправки,водата и олиото.Нарязвате и картофите,не много на едро и ги слагате в тавичка,върху тях изсипвате задушения праз лук и слагате ястието да се пече във фурната.Следите картофите да омекнат,и пак по ваш избор може да ги запечете повече,или пък да ги извадите по-сочни.На мене ми харесва,дано и на вас да ви хареса.Приятен апетит! Розалина и Пламъче 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Декември 21, 2010 Автор Доклад Share Добавено Декември 21, 2010 (edited) Илен .благодаря за интересната рецепта.Мисля,че няма да чакам 2 дни,за да я пробвам. Моята разновидност на тази рецепта е : 1.Картофи 1 кг-обелени и нарязани според желанието.(аз режа на не много дебели кръгчета) 2.Лук-2-3 глави средни(червен,а може и от другия) също нарязан на едро 3.Гъби-маринована култивирана печурка -1 среден буркан 4.Сол на вкус, 5.Червен пипер -1 чаена л. 6.1 -2 ч.ч. вода 7.Масло(1/2 пакетче) или зехтин Всичко това се обърква ,слага се в тавичка и се пече до готово на картофите. Сервирам със следната добавка: Една топка пастет от :Извара +Копър нарязан на много ситно+чесън пасиран +сол Обаче не се бях сещала да пробвам с праз лук.Непременно ще опитам. Редактирано Декември 21, 2010 от Розалина Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Декември 21, 2010 Доклад Share Добавено Декември 21, 2010 Розалина,изглежда вкусно,аз много си падам по такива бърканици/както майка ми ги нарича/, ще я пробвам и аз.Само че ще почака ден два,защото току-що забърках един постен гювеч за домочадието. Благодаря.Бъдете здрави. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Декември 22, 2010 Доклад Share Добавено Декември 22, 2010 Привет Розалина, постната вечеря за Коледа е голямо предизвикателство. Освен традиционната питка с късмети, се отдава много старание и за баницата.Приготвям я със сирене, яйца, кисело мляко и сода за хляб, използвам точени кори.На нашата трапеза присъстват и чушките пълнени с гъби и ориз, и праз лук.Интересна рецепта е ястие приготвено от гъсто квасено мляко, печени белени чушки, прясна краставица и чеснов лук.За десерт естествено е баклавата и много плодове.Задължителна украса са орехите и чеснови скилидки на трапезата като декор и някоя свещичка. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Декември 22, 2010 Автор Доклад Share Добавено Декември 22, 2010 Здравей Павлета. Интересно,баницата,баклавата и ястието с гъсто изцедено мляко на Бъдни вечер ли ги поднасяш или на 25.12-Рождество? Защото аз на 24.12-Бъдни вечер приготовлявам ястия ,в които са включени само растителни продукти . Поздрави Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Декември 22, 2010 Доклад Share Добавено Декември 22, 2010 Да , за Бъдни вечер си приготовлявам същите неща.Въпрос на вкус, хубави празници Розалина!Може да ми предложиш някоя твоя идея, с удоволствие ще я приема! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Декември 22, 2010 Доклад Share Добавено Декември 22, 2010 При нас също е прието на Бъдни вечер всички ястия да са от растителен произход.Баницата,която слагаме на трапезата е приготвена с плънка от праз лук или тиква.За приготвянето на празничната вечеря не използваме мляко и яйца.Може би в различните райони на страната,традицията е различна. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Декември 22, 2010 Доклад Share Добавено Декември 22, 2010 Много вкусна тема. Аз ще споделя една любима рецепта, която става бързо и е много вкусна. Пълнени пиперки, но по техниката на сърмите. Загрява се ориз, в който се слагат или зеленчуци или както ние ги обичаме с гъби, в един дълбок тиган.След като се задуши се добавя вода колкото да набъбне и подправки, по избор, аз слагам червен и черен пипер, сол и гъбен бульон. Това отнема около 15-20 мин. Докато оризът набъбва на тих огън, си приготвяме печените пиперки( който си няма домашни , по магазините има готови печени пиперки)разрязваме и разгъваме. когато плънката е готова във всяка пиперка слагаме по една лъжица плънка и я завиваме на руло овалваме в брашно и подреждаме в тенджера. ако станат повече ги подреждаме равномерно една върху друга. Наливаме вода колкото да се покрият и се вари 15-20 мин на тих огън. Изваждат се и се сервират с част от бульона, така за около 40 мин имаме цяло плато с вкусни пиперки. По желание може да се сервират с млечен сос. Ние предпочитаме следния: разбивам в купичка кисело мляко около половин чаена чаша, 1 яйце и 1-2 лъжици брашно и 5 мин преди да приключи варенето изсипвам сместа във врящите пиперки леко разбърквам. Така пиперките се поднасят готови със собствен и млечен сос. И за десерт страшно бързата и мноого вкусна, винаги успешна рецепта за шоколадови мъфини или коледни кексчета. Правя ги във формички за крем карамел със същия успех както и във форми за кексчета. 90 г разтопено масло 70 г черен шоколад 200 г брашно 100 г захар 1 ч л ванилова захар 2 с л какао на прах 2 ч л бакпулвер 1/2 ч л сода 2 яйца 150 мл прясно мляко Приготвяне: • В купа се смесват всички сухи продукти. • В друга купа се смесват яйцата, прясното мляко и разтопеното масло, разбива се с миксер за 2-3 минути. • Шоколадът се начупва на малки парченца. • Внимателно мократа смес се излива към сухата и се разбърква. • Прибавят се парченцата шоколад и се разбърква още веднъж. • Фурната се загрява на 180 С . • Сместа се разпределя в намаслени форми за мъфини (12 броя), като се запълват на 2/3 от обема им. • Пекат се 20-25 минути и се оставят за 5 минути в изключена фурна. • По желание се украсяват с шоколад и ягоди. Само да добавя че за да се гарантира успешно печене първо се пекат 15 мин само отдолу и 15 мин отгоре и отдолу. За 30 мин може да сте спокойни и да посрещнете изненадващи гости с ястие и десерт да ви е сладко. не..., Аделаида и Розалина 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Криси Добавено Декември 22, 2010 Доклад Share Добавено Декември 22, 2010 ....с боб,хайвер от боб,салата от варен боб. Ето една изпитана рецепта, с която може да се намали изобилието от боб /въпреки, че нахута също е от семейство бобови/ ХУМУС Продукти: 250 гр. нахут; 2-3 супени лъжици сусамов тахан; 3-4 супени лъжици зехтин; 2-3 скилидки чесън; сока на половин лимон; 1-1,5 чаена лъжичка кимион; 1-1,5 чаена лъжичка кориандър. сол на вкус. Приготвяне: Нахутът престоява една нощ накиснат във вода, след което се вари 1-1,30 ч. като първата вода се изхвърля. Сварения нахут се почиства от люспите, които са се отделили в резултат на варенето и се пасира, като към него се добавят останалите съставки. Към добре пасирания нахут, смесен с другите продукти се добавя по-малко от втората вода, в която се е варил нахута до получаване на желаната пастообразна консистенция. Пламъче и Розалина 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ирина - Horus - Чебурашка Добавено Декември 22, 2010 Доклад Share Добавено Декември 22, 2010 (edited) Аз пък напоследък ям много праз Ей-така с препечени филийки и меродия. Сигурно кулинарните майстори ще си кажат: "То пък голям праз, че ядеш праз!".. Ама, не ме бива в яденето на готвено. Затова, ще ви предложа 2 рецепти.. с праз , които съм си измислила да приготвя на баща ми. Супичка Продукти: 2-3 картофа, 2 праза, 2-3 шепи фиде, 2 домата, зехтин, мащерка, чесън, магданоз (копър). Празът се задушава с малко сол, прибавят се картофите и заедно врат до сваряване. Отделно фидето се слага в нагорещен зехтин и 2-3 минути се "джъзва", докато стане хрупкаво. Към него се добавят ситно накълцаните доматки, чесънчето и мащерката. Като се задушат напълно и те - се прибавят към готовата супа, заедно със свежите зарзавати. Салатка Продукти: 1 пакет кус-кус, 2 праза, 1 чаша млечна царевица, копър, сол, червен пипер, зехтин. Царевицата и празът се задушават в зехтин и червен пипер. Отделно се сварява кус-кусът с малко сол. След това, се смесват и им се добавя копър. Сещам се и за една друга интересна комбинация, която опитах преди години - супа от леща и карфиол. Приготвя се по стандартния начин, както се прави леща, но с разликата, че се добавя и 1 зелка карфиол (отделена на розички). Беше вкусно. Редактирано Декември 22, 2010 от Ирина - Horus - Чебурашка Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Слънчева Добавено Януари 5, 2011 Доклад Share Добавено Януари 5, 2011 Рецептата ми не е празнична, но е вкусна и лесна. Признавам си записана от готварска ТВ и малко променена. 1 купа кротони /по възможност от пълнозърнест хляб/ 5-6 скилидки чесън се пресоват през преса и се запържват за секунди в 25-30гр. масло. Нареждаме в тавичка и объркваме всичко. Поръсваме с пармезан /тъй като нямах сложих обикновен кашкавал/. Запичаме за 10 мин. при 180 градуса. * * * * * В тиган задушаваме моркови, лук, чушка на едри парчета, прибавяме магданоз и подправки по вкус /по желание можем да сложим и гъби или други зеленчуци/. Когато извадим тавичката смесваме със зеленчуците и хапваме, като гарнираме със салата. Приятен апетит! Пламъче, Аделаида и Розалина 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Януари 6, 2011 Доклад Share Добавено Януари 6, 2011 Една интересна рецепта за след празниците:Сваряваме определено количество картофи,които пасираме.В отделен съд слагаме мазнина и вода, сол на вкус,червен лук,моркови рендосани с няколко нарязани гъби, прибавяме и чубрица, а когато заврат на бавен огън- изсипваме съдържанието в пасираните картофи и прибавяме сиренето.Смесваме хубаво всички продукти и оформяме с влажни ръце кръгли топки,които поставяме във фолио, издърпваме краищата на фолиото .Домакинскота фолио се нарязва на парчета 50/50 см и поставените в средата картофени гнезда се покриват с 1 яйце.Пече се на бавен огън около 20 мин. Слънчева, Пламъче и Розалина 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Януари 6, 2011 Доклад Share Добавено Януари 6, 2011 Обичам да правя млечна салата с моркови,ето как.Нужни са моркови,кисело мляко,малко зехтин,сол,магданоз,сух риган.Количествата на продуктите са по желание според вкуса.Аз взимам 2-3 големи моркова,нарязвам ги на тънки ивици около 5-6см.;нарязвам на ситно и магданоза.После в една купа смесвам всичко заедно с половин кофичка к.мляко /аз ползвам БорЧвор/ по избор.Оставям салата 10-15мин. да се овкуси и после консумираме с удоволствие.Дъщеря ми си я приготвя в малко по друг вариант: тя морковите ги рендосва,заедно с тях рендосва и скилидка-две чесън,слага и черен пипер и повече мляко.Пак става вкусно,но на кой както му хареса.Добър апетит. stanislava63, Розалина и Пламъче 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Януари 6, 2011 Автор Доклад Share Добавено Януари 6, 2011 (edited) Здравейте във вкусната тема.Днес не влизам тук с рецепта ,а с въпрос.Знае ли някой как празнуват ,в кулинарно отношение(аналогия с нашия празник!!!), нашите руски приятели на Бъдни вечер.И дали всъщност, днес за тях е Бъдни вечер.Ако да,пожелавам в аванс на всички наши приятели и особено на Рассвет много красиви мигове за празниците. Редактирано Януари 6, 2011 от Розалина Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Януари 6, 2011 Автор Доклад Share Добавено Януари 6, 2011 (edited) Творожная шарлотка На первый взгляд этот рецепт - простая смесь шарлотки с творожной запеканкой. Но на самом деле получается пирожок, не похожий ни на то, ни на другое. Тесто менее влажное и более рассыпчатое - при еде чувствуются крупинки манки. СОСТАВ: 200г творога (1 пачка), 1 стакан сахара, 1 ч ложка соды, 3~4 яблока (желательно кислых), 1 стакан манки,(моля за превод!!!!) 1 яйцо, 100г сливочного масла Яблоки нарезать тоненькими дольками и засыпать сахаром. Дать немного постоять, чтобы сахар растворился в яблочном соке. Добавть творог, яйцо, соду, манку. В конце - растопленное сливочное масло. Форму смазать маслом и посыпать панировочными сухарями, положить творожную массу и поставить в разогретую до t=220|C духовку. Выпекать до румяной корочки. Я немного изменила рецепт - на наш вкус. Во-первых, я не засыпала сахаром яблочные дольки - у меня были очень сухие яблоки и их засыпай - не засыпай, никакого сока не выжмешь. Во-вторых, все составляющие я смешивала отдельно, а потом уже к ним добавляла яблоки. В-третьих, манки я положила меньше, но это только из-за сухости яблок. Если бы яблоки были сочнее, нужно было бы положить весь стакан. Обычно я в творожную запеканку кладу растительное масло, но решила попробовать сделать по рецепту - с растопленным сливочным. Шарлотка приобрела приятный сливочный вкус. Выложив массу в форму, я верх смазала тонким слоем сметаны - для глянцевой корочки. Мой вариант рецепта: 200г творога, 1/2 стакана сахара, 1/4 ч ложки соды, 1 ч ложка разрыхлителя, 5 яблок, 2/3 стакана манки, 1 яйцо, 100г сливочного масла. Редактирано Януари 6, 2011 от Розалина Пламъче и не... 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Януари 6, 2011 Доклад Share Добавено Януари 6, 2011 Творожная шарлотка На первый взгляд этот рецепт - простая смесь шарлотки с творожной запеканкой. Но на самом деле получается пирожок, не похожий ни на то, ни на другое. Тесто менее влажное и более рассыпчатое - при еде чувствуются крупинки манки. СОСТАВ: 200г творога (1 пачка), 1 стакан сахара, 1 ч ложка соды, 3~4 яблока (желательно кислых), 1 стакан манки,(моля за превод!!!!) 1 яйцо, 100г сливочного масла Яблоки нарезать тоненькими дольками и засыпать сахаром. Дать немного постоять, чтобы сахар растворился в яблочном соке. Добавть творог, яйцо, соду, манку. В конце - растопленное сливочное масло. Форму смазать маслом и посыпать панировочными сухарями, положить творожную массу и поставить в разогретую до t=220|C духовку. Выпекать до румяной корочки. Я немного изменила рецепт - на наш вкус. Во-первых, я не засыпала сахаром яблочные дольки - у меня были очень сухие яблоки и их засыпай - не засыпай, никакого сока не выжмешь. Во-вторых, все составляющие я смешивала отдельно, а потом уже к ним добавляла яблоки. В-третьих, манки я положила меньше, но это только из-за сухости яблок. Если бы яблоки были сочнее, нужно было бы положить весь стакан. Обычно я в творожную запеканку кладу растительное масло, но решила попробовать сделать по рецепту - с растопленным сливочным. Шарлотка приобрела приятный сливочный вкус. Выложив массу в форму, я верх смазала тонким слоем сметаны - для глянцевой корочки. Мой вариант рецепта: 200г творога, 1/2 стакана сахара, 1/4 ч ложки соды, 1 ч ложка разрыхлителя, 5 яблок, 2/3 стакана манки, 1 яйцо, 100г сливочного масла. манка - грис Прекрасна рецепта,благодаря! Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Рассвет Добавено Януари 6, 2011 Доклад Share Добавено Януари 6, 2011 Здравейте във вкусната тема.Днес не влизам тук с рецепта ,а с въпрос.Знае ли някой как празнуват ,в кулинарно отношение(аналогия с нашия празник!!!), нашите руски приятели на Бъдни вечер.И дали всъщност, днес за тях е Бъдни вечер.Ако да,пожелавам в аванс на всички наши приятели и особено на Рассвет много красиви мигове за празниците. Розалина, благодаря от сърце! На руски език: Рождество Христово Сочельник("Бъдни вечер") Сочиво Рецепты православной кухни Пламъче и Розалина 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Януари 21, 2011 Доклад Share Добавено Януари 21, 2011 Здравейте, ето ви една рецепта както за делници,така и за празници. Ориз с гъби на фурна. продукти:250гр - 300гр. ориз /бял или кафяв по желание/; 15 печурки; 2-3 моркова; една глава лук; 1 суп.л.- чубрика; 1 суп.л. - червен пипер; черен пипер,джоджан и сол по вкус; някакво масло. Оризът се почиства и измива,гъбите,морковите и лука се нарязват и всичко това се изсипва в тавичка.Ако обичате ориза по-сочен се слага вода:ориз - 3:1, ако го обичате на по-сух - 2:1.Включва се фурната да загрее, през това време водата се слага в тенджерка да заври на котлона с всичките подправки и солта.Олио или зехтин се слага също по желание.Водата и мазнината се изсипват върху ориза,гъбите,морковите и лука и тавичката се поставя във фурната да се пече.При загряна на 220градуса фурна,ястието е готово за 20-25 мин. Приятен апетит! stanislava63 и Пламъче 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Февруари 1, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 1, 2011 Илен, много вкусна рецепта за ориз с гъби.Споделям рецепта за ризото с гъби 200 гр. ориз, 200гр.гъби, царевица- 100 гр., морков, грах-100 гр., лук, кубче зеленчуков бульон, Мазнината, лука, ориза се загряват с чаша вода със сол на вкус и нарязаните гъби, добавя се кубчето бульон.Отделно се сварява граха и се прибавя, царевицата, моркова нарязан на кубчета. Може да добавим още 3 чаши вода до пълното омекване на продуктите и ризото е готово. Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Февруари 1, 2011 Автор Доклад Share Добавено Февруари 1, 2011 (edited) Кой каза някъде из форумите,че се спасява от глада с гледане на кулинарни предавания?Това ли е причината да сготвим днес или просто имаме муза? Приемам ,че е втората причина.До таз годишната дата на житния пост-21 февруари 2011 година, има време и ви предлагам едно кулинарно изкушение,което научих наскоро и правя вече няколко пъти: Баница "Зара": Продукти: 1-ва плънка: 1 пакет 500 гр.кори за баница .Аз ползвам един вид кори за баница,които са ръчни,малко по-дебели и леко запечени. 1 малък буркан гъби 1 ч.ч. доматен сок или сока на 1-2 домата 1 глава лук (средна) 2-ра плънка: 1 кофичка кисело мляко 4-5 яйца (,ако са от щастливи кокошки най-добре ) 1 кафена лъжичка сода бикарбонат 400 гр.сирене 1 ч.ч. олио Семена -слънчогледови или микс от тези ,за домашен хляб и козунак Тавичка -за тази баница ползвам четвъртитата тавичка на печката. Приготвяне:Задушаваме в малко олио продуктите за първата плънка . Разбиваме яйцата + киселото млако + сода в млякото. Натрошаваме или настъргваме сиренето в отделен съд. Редим баницата по следния начин:Намасляваме леко тавата и слагаме една кора.Върху нея слагаме цялата първа плънка.Отгоре отново лист,който намазваме с втората течна плънка и ръсим със сирене,което е натрошено.Това второто действие го повтаряме до края на реденето. Заливаме наредената баница с остатъка от течната плънка и поръсваме със семената. Печем 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Да ви е сладко. Редактирано Февруари 1, 2011 от Розалина Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Добавено Февруари 3, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 3, 2011 Благодаря ти мила Розалина, вълшебница си в кухнята!!!Харесвам да правя ето една такава вкуснотия: Кори за баница пакет "Бела", харесвам онези домашни кръгли кори.Правя си една такава плънка: 4 яйца, 1/2кофичка кисело мляко, сода 1 ч.л., сирене 200-300 грама , лапад една връзка, киселец и джоджен, мазнина една кафена чаша.Плънката се разбърква да стане хомогенна. Разстилам кората, помазвам с олио, редя плънката и завивам на руло.Редя в тавата на спирала да се поберат всички кори и пека на фурна. Приятен апетит! Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.