Eлф Добавено Декември 11, 2010 Доклад Share Добавено Декември 11, 2010 (edited) Зравейте ! Въпреки древните традиции досега не се бях замисляла, защото не обичах много да пия чай, но от известно време насам си купувам сутрин за работа. Правех си го в пластмасови чаши или ми го правеха в такива, но един ден едно от момичетата ми го направи в порцеланова чаша, за чай. Попитах я какво му е направила, че е толкова хубав, но тя повдигна рамене в недоумение. След това пак се случи същото докато не се усетих, че вкусът идва от самата чаша. От тогава всеки ден си правя чай по два пъти все в тези чашки. Споделих с нея това, казах и че има цели церемонии и древни традиции... все неща с които въобще не съм наясно защото никога не съм била запалена фенка на чая. Дори и след това не съм търсила инфо, просто продължих да пия чай с удоволствие в тези чаши, но когато човек трябва да научи нещо си идва точният момент да го научи . Днес благодарение на Ники попаднах на следния текст: " ДЗЕН И ИЗКУСТВОТО НА ЧАЯ Между Дзен и чая е съществувала връзка още от времената на Бодхидхарма. Един от първите японски Дзен-учители, Ейсай, е пренесъл чаените семена от Китай, а Рикю, който изучавал Дзен, създал и усъвършенствал през XVI век изкуството на чая — ча-но-ю. Както Дзен, така и изкуството на чая, е насочено към простотата. Всъщност то се състои просто от кипване на водата, приготвяне на чая и изпиването му. Неговият дух е проникнат от хармония, почтителност, чистота, спокойствие, скромност, уединеност. Този дух е повлиял силно и върху изкуството за подреждане на цветя, керамиката и архитектурата. Самата церемония се провежда в простичка колиба със сламен покрив — „обиталището на пустотата“. Приборите с малко и непретенциозни, а в стаята няма нищо друго, освен, може би, малък изящно подреден букет цветя и една картина. Гостите обикновено не са повече от четирима или петима. Приветства ги бълбукането на чайника — в него са поставени метални пластини, които създават звук, напомняш далечен водопад или вятър в борова гора. Доведената до съвършенство система от правила определя как се разбива гъстият зелен чай, как се поднася, как трябва да се подават и поемат съдовете — и всичко това, колкото и парадоксално да звучи — за да бъде постигната безизкусната атмосфера, присъща на изкуството на чая." За това реших да посветя цяла тема на него. Пуснах търсачката във форума, но тя не ми даде никакъв резултат което ме наведе на мисълта, че все още такава тема в портала не е отваряна и понеже не знаех точно къде да я пусна я отворих в "Разговорки". Споделяйте Редактирано Декември 11, 2010 от Eлф Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Канел Добавено Декември 11, 2010 Доклад Share Добавено Декември 11, 2010 Нямам нищо против и един следобеден английски чай в изящен порцелан, под звуците на класическа музика и в компанията на няколко елфа. Eлф 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Декември 11, 2010 Автор Доклад Share Добавено Декември 11, 2010 (edited) Класическа Музика ~~~ ~~~ изт Редактирано Декември 11, 2010 от Eлф Пламъче и Канел 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Декември 11, 2010 Доклад Share Добавено Декември 11, 2010 За себе си открих прекрасните чайове на YOGI TAO TEA-ЙОГИ ТАО ЧАЙ направени по Древноиндийси аюрведически рецепти. Любим ми е джинджър чая /джинджифил/.Невероятно енергизиращ. Сега съм на Lotus,съдържание:лайм,сладък корен,мента,кардамон, лотус,коприва,екстракт от жен-шен,глухарче,портокал,розмарин, градински чай,канела,джинджифил,черен пипер,карамфил и екстракт от камбуча. Малък празник за сетивата.......... Eлф 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Декември 11, 2010 Доклад Share Добавено Декември 11, 2010 (edited) Аз не съм от най-големите почитатели на чая,но ми харесва да го пия в чашка от фин китайски порцелан и задължително в приятна компания... Много е важно запарването на чая - водата(най-добре изворна!) не трябва да е стигнала точката на кипене,съдът в който се прави запарката трябва да е от порцелан,цедката през която се прецежда чая не трябва да е метална. Най-вкусният и ароматен чай съм пила в Русия! Редактирано Декември 11, 2010 от Пламъче Eлф 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Декември 11, 2010 Доклад Share Добавено Декември 11, 2010 (edited) Много приятна тема, благодаря, с удоволствие ще споделя нещо и аз за чая. Чайните церемонии наистина са много релаксиращо преживяване. За мен беше голямо удоволствие, когато преди 2 години съпругът ми завръщайки се от Китай ми подари оригинален китайски сервиз за чай. Подарен му в знак на благодарност от китайско семейство, подбран с много красив дизайн и гравюра. Първо да кажа, че изкуството на чай започва още с направата на съдовете. Какво беше изумлението ми, когато видях че чаените чаши са малки, кръгли и двустенни. Невероятен овал дори на ръба от където се отпива. Чашите са направени с две стени вътрешната се нагорещява, а външната изолира топлината, така че пиещият да се наслади на кръглата форма, може да я обгърне с длани и да я държи в шепите(те нямат дръжки) си без да усети и най- малък дискомфорт. Чайникът в който се приготвя зеления чай( защото това е сервиз за зелен чай) също е малък и кръгъл със специално вградена цедка стигаща до дъното и изолираща дрогата от водата. Това позволява чая да остане вътре в чайника през цялото време. Всъщност това било основното в пиенето на зелен чай. Когато са присъствали в Китай на чайна церемония китайките са обяснили смисъла на дизайна на чайника. Когато се поднася зелен чай, първата чашка се пълни веднага след наливане на водата и се изпива бързо, след това веднага се налива втора, която е с различен цвят и вкус и се изпива по- бавно и т.н. Последната чаша е най- силната чаят е вече почти горчив. Това се прави с цел да се опита вкуса на чая на етапи и с всяка следваща чаша той е различен. За мен всичко това беше много интересно. Така се научих да оценям чая. Например, беше ми неизвестно, че това което ние знаем като зелен чай е в много разновидности в зависимост от обработката. Най- чистият от към обработка е белия (зелен )чай, който се състои от връхчетата на листенцата изсушени на слънце. След това е жълтия(зелен)чай, който е изсушен по различен от слънчевия начин, след това е зеления чай, който е сушен след лека ферментация и накрая е черния(зелен), който е с нагънати на топчета листенца минали през ферментация и изсушени. Да се пие бял чай е голямо удоволствие вкусът му е мек и дори и в крайната фаза на сервиране не е горчив. За да се изпита истински аромат на чай е хубаво да се купува насипно от чаен магазин, където се гарантира както за произхода му, така и за годността. пакетираните чайове са с твърде неясен състав. Редактирано Декември 11, 2010 от didi_ts Eлф и Мария-София 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Януари 8, 2011 Доклад Share Добавено Януари 8, 2011 Харесвам билковият български чай-липа, босилек, еньовче, жълт кантарион, пелин, равнец докато го сваря се разнася ухание на природа.Даже си слагах билки в торбички под възглавницата.Невероятно усещане.Харесвам чай ванилия, комбиниран с аромати на карамел, мед, лайка.Сервирането наистина е от значение.Пожелавам да пием чай за удоволствие, не за лек Пламъче и stanislava63 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Януари 8, 2011 Доклад Share Добавено Януари 8, 2011 Попаднах на тази рецепта за чай,която много ми хареса.Мисля да я изпробвам! Английски чай с подправки Необходими продукти: 2 ч.ч. вода 2 торбички чай /по избор/ 1 канелена пръчица щипка кардамон карамфил на върха на чаена лъжичка ¼ ч.л. джинджифил 2 ½ ч.ч. прясно мляко 1/3 ч.ч. кафява захар или мед Начин на приготвяне: В подходящ съд сварете водата с чая, канелената пръчица, кардамона, карамфила и джинджифила. Намалете котлона и оставете чая да се вари около 5 минути. Добавете прясното мляко. Нека отново заври и оставете всичко да ври заедно не повече от 1 минута. Отцедете, добавете захарта/меда и разбъркайте хубаво. Изт. Eлф и stanislava63 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.