triada Добавено Октомври 30, 2010 Доклад Share Добавено Октомври 30, 2010 Може би не му е тук мястото, но да попитам какво ви е мнението за анти-депресантите на основата на аминокиселината триптофан? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 1, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 1, 2010 Аз съм чувал само добри отзиви за триптофана! Ползва се като хранителна добавка. Съдържа се в много храни: банани, шоколад, мляко, риба, пуешко месо и т.н. Трудно се прекалява с него, защото се разгражда в черния дроб. Прекурсор е на 5 хидрокси триптофана, той пък на серотонина, серотонинът на мелатонина. Тоест, действа добре при тревожни разстройства, тревожна депресия, безсъние. Ето линк с описание на аминокиселината. В Б-я се продава хранителна добавка с триптофан под търговското име 'неолаксан". Бих се радвал ако в темата се включи д-р Тодор Първанов (хип). Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Ноември 2, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 2, 2010 Не съм ползвал медикамента, няма и да го ползвам. За мен антидепресанта е задължителен при лечението на депресия в рамките на БАР/биполярно –афективно разстройство/.Това са обикновено средни и тежки депресии и за тяхното лечение бих предпочел истински, мощен антидепресант-трицикличен или малко по-нов. Не бих изписал антидепресант за лечение на тревожно разстройство, там той би попречил на психотерапията-писал съм няколкократно, пациента става раздвоен и не знае на кого да вярва, на лекарството или на психотерапията. Във всеки случай медикамента е ефективен поне в 30 до 40 процента от случаите-толкова е ефекта на плацебото. Лина Коцева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 2, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 2, 2010 Добре де, но това не е типичен антидепресант, а хранителна добавка, естествено съдържаща се в много храни. Ти сам си препоръчвал директния прием на мелатонин като антиоксидант и т.н. Триптофанът също води до производството на мелатонин, като обаче преминава през повишения серотонин. Една хранителна добавка не е ли един много по-мек и безобиден начин от тежката артилерия на антидепресантите? Да, ефектът им е равен на плацебото, но се продават поради търговска полза, това е ясно. Но, няма ли разлика в случая? Не знам, затова питам. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Ноември 2, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 2, 2010 Melatonina го давам на хора които са над 45 годишни имащи нарушен сън.Давал съм го и на пациенти над 65-70 години с психози и атеросклероза.В този случай той често е по-ефективен от обикновените невролептици.Рядко съм го давал като антиоксидант. Това са случаи в които го препоръчвам.За депресия и тревожност не съм го препоръчвал никога. Въпроса е принципен- в какво ще вярва пациента, в хапчето което може и да е хранителна добавка, но го прави пасивен или в мен който му казвам -здвав си, само трябва малко да се промениш и всичко ще си дойде на мястото. Ефекта на плацебото в случая не ми е от полза, когато ги няма оплакванията, как клиента ще се убеди да прави терапията -при мен тя винаги е свързана с вършенето на определени неща.Дори и да ги прави, кое ще го убеди ,че подобрението се дължи на тях, а не на добавката? Винаги ще е раздвоен.За това психотерапията трябва да е чиста без участието на медикаменти, за да може клиента да се убеди сам ,че всичко е в мисленето му и когато направи съответните промени всичко си идва на мястото./много рядко за ден, два,три съм давал някакво леко хапче, но с много подробно обяснение защо го правя и с уговорка да спре в този срок, това лекарство никога не е било от групата създаваща зависимости-аз просто нямам зелени рецепти / poli trifonova 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Ноември 4, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 4, 2010 Е, аз съм по-положително настроен към хранителните добавки! Относно антидепресантите знаеш, че споделям мнението ти! Това, че го споделям обаче ме задължава да бъда ефективен в практиката ми! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts