от ПорталУики
Версия от 21:35, 27 юли 2010 на НадяД (Беседа | приноси)

(разл) ← По-стара версия | Преглед на текущата версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

Книги със спомени за Учителя

Всемировият Учител Беинса Дуно и Велико Търново - 2

1915

1915-писма


Тази година съборът започва на 4 август (стар стил), но още на 8 август е разтурен със заповед на търновското коменданство под предлог, че военното положение не позволява събирания от този род. В случай на неподчинение участниците са заплашени с арест, а Учителя и няколко ученика са задържани в коменданството още същата вечер за няколко часа.

Участниците в събора са сериозни и умислени. Сутринта на 8 август, още преди появата на властите, Учителя е продиктувал наряда за годината.

Решението за разтуряне на събора вземат търновският владика Йосиф и комендантът на града. И тъй като за целта им е необходимо разрешение от Военното министерство, те го искат от началника на специалния отдел ген.С. А. Радойков. Владиката Йосиф се възползва от връзките, които има като началник на военното духовенство към Главната квартира. Предлогът за исканите полицейски мерки е слухът, че Дънов е говорил, че англичаните ще спечелят войната. Ген.Радойков им дава исканото разрешение за разтуряне на събора. И според брат Л.Лулчев (зет на ген.Радойков) той става истинският виновник за разтурянето.

През два от дните на събора Учителя държи беседи: сутринта за мъжете и отделно след обед за жените, като втория ден това се отнася само за стари членове на Веригата, за които този събор не е първият. Разделението е обяснено с необходимостта тази година да работят изключително за себе си - в най-благороден смисъл. Запазена е само първата беседа пред мъжете - тя е върху формите и религията, като наука за формите.

В общите беседи е поставена като задача през годината да развиват учтивостта, тъй като неучтивостта е една слабост на българите, като се започне от отношенията им в семействата. В разговорите тази година по-често става дума за отношенията между мъжа и жената. А друго пожелание за годината е да ходят във виделина, да излязат от стария живот.

Учителя не им говори за военната криза, за да не се демагнетизират от страх и да не могат да приемат благословението, което ще последва. От Невидимия свят се радват, защото това, за което са мечтали от хиляди години, се сбъдва - ще се посее Божествен зародиш на Нова култура. Учителя изпраща да предупредят цар Фердинанд за последствията от войната, но не бива послушан.

В края на войната цар Фердинанд абдикира. Владиката Йосиф почива внезапно през 1917 г. Ген.Радойков е убит при атентата в църквата „Св. Неделя" в София през 1925 г. Капитан Харлаков е разкарван по гарите в желязна клетка като убиец на Стамболийски. Впоследствие бива убит.


Политически събития. На 6 септември 1915 г. между България и Германия се сключва съюзен договор, към който е имало тайна спогодба. На 14 октомври България обявява война на Сърбия. За трети път в разстояние на три години българският войник е призван да води война за национално обединение.

На 29 септември 1914 г. за владика на Търново е избран Йосиф Драговицки. Той е роден на 1 януари 1870 г. в Търново. Светското му име е Йордан Рафаилов. Цар Фердинанд го изпраща на свои разноски да учи социални науки в Мюнхен, а после в Женева. Били са много близки. Още от 1912 г. става началник на военното духовенство. Умира на 30 април 1917 г. в София. Погребан е в манастира „Св. Троица" в гр. Търново. (Извадки от ОИМ, отдел „Вьзраждане", инв.№ 102, с.395)

Протосингел на владиката Йосиф е йеромонах Амбросий. Той заема тази длъжност от 1913 г. до 1918 г.


СПОМЕНИ НА ИВАН ДАНАИЛОВ ОТ ЯМБОЛСКО

През съборните дни един от братята, търновски адвокат и народен представител, има неблагоразумието да каже на един търновски гражданин, радославист* (тогава Радославов беше министър-председател), че нашият Учител е предсказал, че в започналата Първа световна война ще победи групата начело с Англия. Вярно е, че Учителя каза това пред една трупа от пет-шест души, между които бях и аз, разбира се, поверително. Този радославист съобщил това на търновския комендант и той наредил да разтурят събора ни и така стана. Даде се заповед всички събрани, които не са търновци, да напуснат Търново в срок от 24 часа. Учителя замина с група казанлъчани за Казанлък. На гара Царева ливада, като се разделихме, аз уведомих, че водя със себе си нашия брат от Търново Минко Костакиев — отличен медиум, който при сеансите изпада в пълен транс и Духът говори чрез него. И той беше един от поканените на този събор. Казал за Учителя: „Пратен съм от Бога. Трябва да знаете, че не съм дошъл от само себе си, по мое желание. Пратен съм от Бога за въдворяване Царството Божие на земята. Бог говори чрез мене."


СПОМЕНИ НА БОРИС НИКОЛОВ

("Изгревът" на Бялото Братство, том I, София, 1993, стр. 441-442) На 29 септември 1915 година княз Борис донася в Министерския съвет манифеста за влизане на България във войната на страната на Централните сили. Манифестът за обявяване на войната е публикуван на 1 октомври 1915 г. През лятото отиват при Учителя и го запитват какво да се прави. Учителя казва: „България да не влиза във войната. Трябва да пази строг неутралитет. За цената на своя неутралитет тя ще получи всички земи на Санстефанска България". Отново чрез сестра Мария Стоянова и чрез мъжа й — личния адютант на Фердинанд — занасят съвета на Учителя. Фердинанд чува съобщението, после вдига и свива десния крак, обръща си задника към този, който му донася новината, плясва се с ръка отзад и казва: „Това може да се говори само на моя задник." Така той приема съвета на Учителя. Когато занасят думите му на Учителя и неговата грозна постъпка, Той казва простичко и ясно: „Този задник скоро ще бъде изпроводен вън от България и никога няма да стъпи вече тук." И това се сбъдна впоследствие. Ние бяхме свидетели.


СПОМЕНИ НА ЛЮБОМИР ЛУЛЧЕВ

(от „Дневник, 1938-1944"; среща с царя на 5 май 1939 г.) Говорих му да чете беседи от Учителя, защото ние му даваме най-малкото, без което не може, но него вече трябва да го направи. Разказах му и за жена ми, колко малко исках от нея, но тя пак не можа да се отърве, защото не го послуша.

— Ето, на нея не можахте да помогнете — каза царят.

- Там причината беше друга. Бабалък* ми беше разгонил Бялото Братство в Търново с Харлаков* и поради това от рода му нищо не остана — там беше причината. За Вас такива причини няма и ако слушате, работите ще се оправят.


ПИСМА ДО СЕМЕЙСТВО ИЛАРИОНОВИ

22.1II.1915 г.

София

Пътят на живота към Христа е светлина приятна. Ц.Б.И.*

П.К.Дънов


 • * *


Любез. Е. Иларионова,*

Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За Всичко благодарете, защото това е Волята Божия за Вас в Христа Исуса. Духа не угасяйте. Пророчествата не имайте за нищожни. Всичко изпитвайте, доброто дръжте. Това е вътрешният смисъл на живота в това временно съжителствувание на земята. Бог е крепък вътре в нас. Той извожда своето дело в победа. Идат дни, когато лицето на земята ще се обнови и небето отгоре ще се проясни, и ще има път отборен от небето за земята. Отваряйте сърцата си всяка заран пред Господа и Той постоянно ще Ви обновява с Духа на Любовта Си. Велика е Любовта на Отца, Която разширява и Възкресява душите на своите чада. Той говори във всички вътре. Слушайте внимателно Негова глас. Изпълнявайте Волята Му драговолно.

Моето Желание е Вие да бъдете крепки и силни в Господа, с широки разбирания за Живота. Аз Ви изпращам всичкото добро отгоре. Но всичко, което сега става в света, е за добро. Така гледайте и така мислете и ще опитате и проверите тая Истина. Когато се минат 42 месеца, 1260 дни, трите деня и половина, войната ще се свърши. Тия три числа имат отношение към едно и също събитие, което показва целия кръг на това: откато почне, докато се свърши. Не се плашете от нищо. Смели бъдете докрай. Господ Бог Мой е с Нас. Неговите светли духове, Неговото войнство е с всички ония по лицето на земята, от всички народи, и Господ обединява сега своя народ, Божия народ. Радвайте се, че сте достигнали до тази епоха, за която Христос преди 2 000 хил. години е казал: „От нине* ще Видите ангелите Божии да слизат и Възлизат над Сина човеческаго". Блажени са Вашите очи, които ще видят това. Блажени са ония, които виждат поникването на Делото Божие, Неговото възраствание, Неговото цъфтене и зрелия My плод. Блажени са тия, които вкусват зрелите плодове на Божията Любов. Привет и поздрав на всички приятели по име. Аз съм ги поменал. Отец ги има пред лицето Си. И Негова поглед е върху тях - да им помага, да ги ръководи и упътва в правия път на Живота. Мир, радост и Веселие от нине на всички вас, които следите и слушате Христа Господ на Мира.

Славка добре ли е? Вярвам да е добре.

Моят поздрав Вам и на Костадина.

Ваш Верен: П.К.Дънов


 • * *


София, 7.V.1915г.

Люб.Е.К.Иларионови,

Получих Вашето писмо. Аз разбирам добре неустойчивостта на човешкото сърце. Съвременните хора сами себе си не познават. Всичко в тях се свежда към грубите проявления на материята. За някои е извинително това състояние, за други не. При сегашните условия, когато времената са назрели, няма какво да убеждаваме когото и да е. Нека всеки върви по своя си път и да понесе последствия та на хилядите години. Христос казва: „Моите овце познават Моя глас." Който познава гласа на добрия Пастир, той е от Неговите; които не, той не е. Ще се минат години, когато работите ще се обърнат другояче. Всичко с огън ще се опита. Всички с огън ще се кръщават. Аз бих желал всеки свещеник в Православната църква да познава Христа и да слуша Неговия глас. Старият ред на нещата мина Вече. Иде нещо ново в света, всички ще го видят. Някои ще разумеят и ще се изменят. „Всички няма да умрем, но всички ще се изменим", казва духът Господен. Бъдете радостни и весели. Сега е време за радост и хваление на Господа, Който избавя своя си народ. Сега светът ще възридае и иде възплаче, а праведните ще се възрадват. Преди хиляди години праведните плачеха, светът се радваше; сега обратното. Такъв е законът. Прилив и отлив. За праведните сега настава прилив, за света - отлив. Оставете дребнавите работи настрани. Ако има нещо добро, възвишено, което да Внесе светлина и подем на сърцето, на душата, това търсете. Другото е опитано. Всички сте вече вкусили от тоя свят, знаете неговата сила и благородство. Защо да се стои повече в това непоносимо състояние? Лъжите вън. Поставете Истината за Ваш учител.

Моят поздрав на всички.

В.В. П.К.Дънов


 • * *


София, 9.VІ.1915г.

Любез.Е.Иларионова,

Всичко ще си дойде на реда. В Цар.Божие нечисто не може да влезе. Трябва чистота на ума и сърцето. Мен ми е приятно, че има мнозина, които отбягват. Нас това не смущава. Ще има и в решетото*, и под решетото. Цялата Църква по света ще мине под огън. С огън ще се очисти всичко. Христос иде да съди света и е започнал вече своята призивна работа. Който мисли отсега нататък да живее по старому, много се лъже. Това поколение ще види страшни работи. Ний сме в света да понамалим горчивината на тая чаша, но не и да я отменим. Да дадем утеха на страждующите, които могат да възприемат учението на Божествената любов. Какво мисли светът, ние знаем много добре. И няма оръжие, което да успее против Царството Божие. Мъртвите почват вече да се събуждат и ще се събудят: едни в новия живот като пеперудите, други в стария [живот] като гъсениците. Оставете гъсениците да си лазят, не ги смущавайте. Тям предстои дълъг път още да извървят. И ние ще кажем с Господа: Пресей, Господи, отдели чистото от нечистото, гнилото от здравото, отдели потребното от непотребното. Действайте тъй всинца, както Господ ви учи отвътре. Гдето е Духът, там е свободата. При това, не бързайте. Изучавайте нещата обстойно. В Откровението има много работи, за които не мога да Ви говоря. Тръбите всякога означават политически събития, войни, размирици; защото и самата тръба е за тая цел направена - да призовава на бой. И сега тръби седмата тръба, в която царствата световни ще станат царства на Христа. Бъдещото управление на света ще бъде повече теократическо*. Свободата ще вземе своето място. Хората ще се научат да се почитат взаимно и да живеят в мир. Наши и ваши няма да има и ако ги има, ще са на опашката. Светлината ще озари умовете на хората и те ще изтрезнеят от това си състояние. Но сега изпитанията за всички не са се свършили. На мнозина Христос ще каже: „Не ви познавам, идете си от Мен вие, които работите с лъжа, измама, лицемерие, користолюбие и с всички други дяволски средства." Дяволът в моите очи е станал твърде смешен. Едни тика да се самоизтребват, а други - да бягат. Но велик е Господ, Комуто всички служат. Не бойте се от ония, които убиват тялото.

Ще продължите четението си: Исайя, Иоил, Битие до 28 гл. и с Даниил ще свършите. Моят привет на всички приятели. От беседите ще се ползват всички. Те са стенографирани и полека-лека може да се отпечатат, ако времето позволи.

В.В. П.К.Дънов


 • * *


София, 25. VIII. 1915 г.

Люб. Ел. К. Иларионови,

Получих Вашата картичка. Мен ме радва обстоятелството, че сте направили един малък излет до Казанлък.

Аз желая всички вие там в Търново да бъдете бодри духом. Нека вашата вяра да бъде за пример и любовта ви да се усилва и възпламенява вътрешно. Бъдете, прочее, всички умни. Знайте, че Господ е с нас. Живият Господ, Който ръководи съдбините на народите и човешките души. Използвайте времето в четение и проучвания дълбоките висини на живота, изучавайте и обществото. Не се изолирайте, дръжте се в съприкосновение с всички хора, каквито те и да са, каквото и верую и да имат. Всеки човек, с когото и да било и с когото можете да обмените две разумни мисли, две добри думи. В тоя свят трябва да се търсят страждующите, нуждающите се от подкрепа и просвета. Вий вървете по пътя на любовта, за да опитате всички Божията благост и справедливост във всичко.

Наскоро един от приятелите ще ви посети и предаде моите добри пожелания за вас. Аз ще съм духом с вас и ще ви помагам да разрешавате добре трудните задачи на живота. Всичко ще се измени, светът ще влезе в нова форма. Благодарете на Господа в душата си.

Прочетете това на всички приятели. Търпение разумно. Животът дава всекиму каквото се пада. Този път, по който вървите, е път на благословения, път на живот, път на Божествената Мъдрост и Истина, път на Божествения Дух на Христа. „Духа не угасяйте", казва Той. Всички един ден ще дойдете при Него и ще бъде едно стадо и един пастир. Отец Небесний ще Ви благослови. Благославяй, душо моя, Господа.

П.К.Дънов


 • * *


Казанлък 14.VІІІ.1915

Поздрав на всички приятели. Радостта ви да преизобилва. Господ е с нази. Той ще уреди и изправи всичко за добро.

Подпис

Светъл е пътят на Истината, приятен е пътят на Любовта.

У Б.О.И.*

Подпис


23.IX.1915 г.

Любез.Е.Иларионова,

Всичко върви по определен закон. Небето има свой счет* с хората на земята. Господ сега преглежда своите сметки - всеки ще приеме каквото му е определено. Страданията на земята никой не може да ги избегне. И грешни, и праведни еднакво ще страдат. Разликата е само тая, че добрите хора ще знаят защо страдат, а лошите не. Едните ще имат вяра и с това ще се олекчи тяхната участ. Всеки има свое минало. Имайте Вяра и онова, което е възможно, ще ви се даде. За другите неща сторете тъй, както духът 6и научи отвътре. Да се не боите. Страхливите, е казано, няма да наследят Царството Божие. Смели в Бога. Нека се вълнува светът. Нека върлуват бурите, това е тяхното време. Ще утихнат. Идат светли дни, дни на радост и веселие. Дни,когато хората ще забравят сегашните омрази и недоволства. Аз ще ви помагам, не бойте се. Ний сме по-близо до Бога сега, отколкото по-преди. Който разкарва, и него разкарват. Аз пожелах да помогна на тия хора, но те се подвоумиха. Добре. В Господа няма разкаяние. В тоя народ духовенството спи, но сега ще се пробудят. Ний ще се постараем, докат сме между тях, да им помогнем, да олекчим тяхната съдба. Ако стават човеци - добре, ако не - пак добре. Ний ще бъдем верни на себе си и Господа.

Моят поздрав на всички приятели. Вяра, вяра, търпение, търпение, любов, любов - това е животът.

Ваш: П.К.Дънов


 • * *


София, 25.Х.1915 г.

Любез.Е.Иларионова,

В усилните времена се показва и изпитва човешкият характер. Само при такива условия се проявява човешкият дух. Мъчнотиите в живота са повдигающата Божествена ръка. Който не разбира Истината, той се самозаблуждава. Бъдещето е светло. Пред човешката душа стоят великите възможности на чистия живот. Настоящите времена са носители на възкръсналата Истина, която иде в света. Бъдете смели и решителни, с вяра да посрещнете, което Небето е отредило. Земята е само условие за живота, а Небето - гдето [той] се реализира. Tук е всичко преходно, а горе е постоянното. Гледайте на всичко отгоре, както Бог гледа. В света законът за личността, за душата, за народите, за човечеството е един и същ. Само онзи се повдига, облагородява, който го пази. Неправдата не ползва. Господ е жив и Той въздава всекиму според каквото заслужава, без разлика.

Ваш В.В. П.К.Дънов

Подпис


София, 30.XI.1915 г.

Любез.Е.Иларионова,

Животът на земята е училище, в което трябва добре човек да изучава преподадените уроци. Сегашният живот на всекиго е израз на неговото минало; а бъдещият му ще бъде израз на сегашния. Законът за превъплотяването или странстването на душата е закон за условията, а тъй нареченото спасение, това е Божествен метод за повдигането. 3aконът за прераждането, това е почвата, влагата, въздухът, а спасението, то е светлината, топлината за душата. Прераждането, това е капиталът на душата, а спасението - неговото използвание. Heвежите, които не разбират Божия закон, само кряскат и шум дигат наоколо. И защо ли? Питайте пътника, който пътува през прашлив път, защо прах дига? И той ще ви отговори: Защото е суша. На мнозина умовете се намират 6 такова състояние, че само прах дигат.

Бъдещето пред вази е велико. Отсега нататък ще живеете. Досега не сте живели, но сте се измъчвали с хиляди съмнения и несполуки в живота. А това не е живот. И сегашните страдания са израз на миналото, те са неизбежни. Новият Цар на земята за бъдеще ще тури в действие великите закони. Человеците ще се научат да живеят по-добре. Всички гледайте светло на бъдещия живот. Господ е приготвил добро. То чака всички без разлика, стига те да развият своите чувства - да схващат и разбират. Смъртта - това е едно преходящо състояние, това е временно уволняване от длъжността, а животът - новото назначаване. Работете добре, да ви назначи наново пак Христос. Велик е животът, мощна е душата, силен е Духът. Всеблаг е Господ.

Поздрав на всички.

П.К.Дънов


ПИСМО НА УЧИТЕЛЯ ДО ТЪРНОВСКИТЕ СВЕЩЕНИЦИ СТАЛЯН КРЪСТЕВ И ПЕТЪР ТУЛЕШКОВ*


Проучвайте учението Христово основно. Пазете ума си винаги да бъде светъл, сърцето Ви - чисто, душата - добра, духа - крепък и Господ, Който вижда и знае, ще преобърне всичко да работи за добро. Истината няма защо да се бои, нейните дела са ясни. Животът на всеки човек е свидетелство за или против него. Помнете, че всичко в този свят се мени и хората, ако са днес, утре ги няма. Всеки, който иска да се приближи до Господа, ще мине през изпитания; те могат да дойдат и отвън, и от свои. Христос не пострада от чужди. Ний знаем добре, че човешките работи по човешки свършват, Божиите - по Бога. Градете живота си Върху Любовта на Господа, следвайте ръководството на Неговия Свят Дух и Той ще Ви изведе на видело. В Любовта има едно отлично качество, че тя пропъжда вън страха. Времената са назрели, Царството Божие иде и то ще премахне всичко от сърцата на хората. Сегашното положение е сянка на бъдещето. Някои ще останат буби, други - обвити в пашкули, а трети - като пеперуди. На бубите им пожелаваме дебелички листа, на пашкулите - спокоен сън, а на пеперудите - соковете на красивите цветя.

Нам са познати всичките лукави пътища на дявола. Само че неговите лъжи в Царството Божие не минават.

Висок трябва да бъде идеалът на човешката душа, да не се задоволява само с краставичките и лука на Египет, но да се стреми към обетованата земя. Ще има препятствия, ще има мъчнотии, но питам где ги няма в света? Може доброволно, който и да е, да завземе мястото на богатия и на Лазар, но той разрешава живота по два начина.

Аз желая Вие да носите светлина в цъpkвama, а не тъмнина.

Моят привет на двама Ви.

П. К. Дънов.


 • Става дума за капитан Харлаков, който от 1914 до 1919 г. е народен представител от Търново (бел. състав.)
 • ген. Paдославов, тъст на Лулчев (бел. състав.)
 • капитан Харлаков, народен представител (бел. състав.)
 • Ц.Б.И. - cъкращението най-вероятно се чете: Царството Божие иде (бел. ред.)
 • В архива, с който издателите разполагат, липсва дата (бел. ред.)
 • Нине (арх.) - сега (бел. ред.)
 • Решето (арх.) - сито (бел. ред.)
 • Теокрация (гр.) - политическо управление на духовенството (бел. ред.)
 • У Б.О.И. - съкращението най-вероятно се чете: У Бога обитава Истината(бел. ред.)
 • Счет (рус.) - сметка (бел. ред.)
 • От 1911 г, за съвети при Учителя са идвали търновски свещеници (бел. състав.)